Sagan om Hågelby – Skrefsta, del 3, jordbruksmarken i sista vintervilan

Hågelby jordbruksmark ligger i vintervila. Åkrarna är plöjda och förberedda inför en ny vår med nya grödor i ett oändligt kretslopp. Markens mull och biologiska mikroliv sedan järnåldern har bevarats och berikats av DeLavall, som brukar marken på arrende.

´

Men nu har Botkyrka kommun sagt upp arrendet. DeLavall får se sig om efter annan brukbar jordbruksmark. Kommunen fixar och trixar så att den forna Grönalundsdirektören J.J. Lindgren med familj på sikt skall kunna överta hela Hågelby-Skrefsta vackra jordbruksmark.

´

Låt blicken svepa över vinterlandskapet. Snön döljer med ett gåtfullt lugn allt som finns därunder. Här finns ännu outgrävda arkeolgiska lämningar, gamla kanske 1000-åriga ekar i skogsbrynen, strandskydd för sjön Aspen, strandskydd för den lilla Elvestaån som korsar jordbruksmarken och inte minst den gröna bevaransvärda kilen från Bornsjön till Flottsbro/Gömmareområdet.

`

Botkyrka och Familjen Lindgren vill nu exploatera hela detta område med grävskopor, betongbygge, tält, husvagnar, stugbyar, 4-vånings stadshus, vattenland och tingel-tangel samt inhägna en stor del av området för entréavgifter.

´

Botkyrkaborna behöver inte detta! Vi behöver öppna landskap, tystnad, rymd, naturupplevelser lätt tillgängligt i
vårt närområde.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0