Sagan om Hågelby – Skrefsta del 6, alskogen

Ägaren till Skrefsta Gård (Tumba 7:1), Staffan Holm, har i sitt yttrande till kommunen tydliggjort att nöjesparkens exploatering på intet sätt får påverka gårdens strandlinje. Emellertid har exploatören föreslagit att en sammanhängande promenadstig bereds runt sjön Aspen rakt över Staffan Holm´s sjötomt.

´

Den sammanhängande strandlinjen från Hågelby stallar till Skrefsta Gård består till största delen av gammal högväxt alskog sk sumpskog. Sådan skog har en unik förmåga att rena vattnet från fosfater, det värsta av övergödningsproblemet i sjön.

 

Kommunen och exploatören har gemensamt föreslagit att den viktiga strandskogen av al avlägsnas och ersätts av grusad promenadstig. Tanken på vattenrening är som bortblåst!

´

Men, tro det eller ej, exploatörens iver känner inga gränser. Det rasslar och motorsågarna är redan igång. En grävskopa härjar friskt i alskogen, och det blev bara några pinnar kvar. Det skall röjas och byggas, Skrefsta Gård´s privata strand försvinner trots ägarens protester. Ägaren, Staffan Holm, är ju projektledare för bygget av nöjespark i Hågelby. Han motarbetar visst sig själv!

 

Grävskoporna far fram och tar stora tuggor i den vackra och djurlivsrika strandlinjen.

Grodor, ödlor, småkryp och häckande sjöfågel –bort med er! Här finns ingen plats för mångfalden! "Det finns väl andra platser som ni kan befolka."

Just här gäller inte biotopskyddet.

 

Inte nu.
 

Länsstyrelsen skriver i sitt samrådsyttrande av den 16/6 2010:

 

"Denna strandskyddszons vegetation är dels av stor betydelse som produktiv födosöksmljö för sjöns fågelliv, dels har den en viktig funktion för att mildra de negativa effekterna av sjöns övergödning. Vegetationsbekämpning eller muddringar skulle skada naturtypen och sjöns vattenkvalitet. Kommunen behöver därför utveckla vilken verksamhet som planeras i vattenområdet. Länsstyrelsen påminner om att såväl byggande av bryggor som eventuell muddring även utgör tillstånds- eller anmälningspliktig vattenverksamhet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0