Botkyrkas Gröna Värden - naturvårdsprogram för Botkyrka. 2010-11-23

 
Tillgänglighet till naturen. Obs "Äldsta eken" till vänster

 
Ett nytt program för Botkyrkanaturens väl och ve har kommit ut. (KS/2010:403)
 
Syftet med programmet är att "skapa förutsättningar för en rik biologisk mångfald, stimulerande friluftsliv, god hälsa i kommunen och ett boende med god tillgänglighet till naturen".
Mycket lovvärt.
 
Handlingarna på 38 sidor är ambitiösa och är en inspirerande läsning. Det finns hopp för många utsatta platser i kommunen om detta följs.
 
Bl.a. läser jag:
Motverka fragmentering av värdefulla livsmiljöer.
"En sammanhängande livsmiljö (biotop) är ofta nödvändig för en arts överlevnad. Genom exploatering av områden i form av vägar och bebyggelse riskerar vi att stycka upp landskapet i mindre fragment åtskilda från varandra. Genom att uppmärksamma problemen finns möjligheter att undvika en onödig fragmentering av landskapet".
 
Min tolkning är att utifrån denna formulering måste det bli helt omöjligt att exploatera Hågelby. Tält, gator, stadsgata med högre hus, vattenland, sagoland etc. fragmenterar faktiskt hela Hågelby – Skrefstas marker för all framtid.
 
Det är bara att studera samrådshandlingarna så förstår man att det är helt omöjligt att bevara det gamla läsbara herrgårdslandskapet med alla värdefulla miljöer för djur och människor. Den hänsyn, som utlovas i samrådsshandlingarna är således bara tomma ord.
På sid 11 i Naturvårdsprogrammet nämns "Kunskap och förståelse är förutsättning för god hushållning med de gröna värdena. Att förmedla kunskap är därför ytterst viktigt". Slut citat.
 
Kunskap och förståelse gäller väl även för Botkyrka kommuns politiker och tjänstemän, som nu är på väg att föröda Botkyrkas samhällsnära pärla.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0