En arena i Hågelby ? ◊ 2010-11-20

 
      Stockholmgloben går med förlust                Efter en konkurs blir bara bråte kvar

 
Med hänvisning till en artikel i DN den 31/10 2010 i Kultursöndag anges följande:
 
Märkligt att sedan år 2000 har 32 st nya stora arenor byggts i Sverige. Utmärkande för dessa att det har varit särdeles svårt att locka dit stora publikdragande stjärnor. Med följd att åskådarplatser står tomma. Möjligen har någon arena kunnat locka t.ex. IDOL för en enda etapptävling.
 
Optimismen är således alltför stor. Arenafebern har pågått i 10 år med såväl helt nya som ombyggda projekt. Dessvärre är fler på gång. Kommunerna konkurrerar med var sitt skrytbygge, s.k. "kulturens tempel" enligt kommungubbarna.
Vanliga skattebetalare står för byggnotan (Svarte Petter).
 
Sammanlagt 32 arenor från 5.000 besökare (Karlskrona) till 25.000 st (Sundsvall) har givit en genomgående bister nyckelreplik: "Vi har ett enormt krav att hitta ett innehåll med värde till vår arena".
 
Stockholm har om två år 2 nya arenor färdiga att tas i bruk, Stockholmsarenan i Globenområdet för 40.000 besökare och Nationalarenan i Solna för ofattbara 65.000 st betalande. För att dessa två skall gå runt ekonomiskt behövs 20 – 60 evenemang per år utöver fotboll.
Globen går idag med förlust! Stockholm behöver inte de två stora arenor som f.n. byggs. Arenor är de verksamheter där det satsas så mycket pengar men med så lite kunskap. Inom näringslivet skulle man inte ens drömma om att bygga fabriken innan man vet vad man skall tillverka.
 
Åberopande nya scenen vid Hågelby måste man ställa frågan: Vad är arenaunderhållning?
-Pippi Långstrump, -Bröderna Grim, -Monstertruckar, -Dinosaurier eller kanske –Botkyrka politiker berättar skolhistorier ??
 
Arenor byggs inte för att kulturen och evenemangen behöver dem. De byggs för att politikerna drömmer om toppmöten, europamästerskap och framför allt ära och odödlighet. Varför i fridens namn har nu JJ Lindgren tänkt sig en arena för 50.000 besökare och för 1.000.000 årsbesökare vid hela anläggningen. Här vädras ekonomisk kollaps, konkurs och skattebetalaransvar.
 
Hur ser egentligen entusiasmen ut för ett halvtaskigt evenemang en gråkall, regnig oktober/november kväll när dessutom biljettpriset för Albyborna passerat acceptabel nivå. Förtjusningen för de närboende (Skårdal, Vretarna och Solhöjden) är med visshet mycket lågt.
 
Kommunpolitiker och myndigheter kan lägga en gnutta möda på att framsynt spara skattemedel, spara kultur- och jordbruksmark, spara järnålderarkeologin och ännu bättre avvisa Grönalunds-jippo-familjen Lindgren´s tokplaner.
 
Märkligt att arenascenen i Hågelby icke omnämns, dvs mörkas, i samrådshandlingarna oktober 2010!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0