Strandskyddet i Hågelby – Skrefsta - Skårdal ◊ 2010-11-09


                 "Ianspråktagen" mark inom strandskyddat område
 
Länsstyrelsen säger om strandskyddet i Hågelby att:
"Det bör understrykas att strandskyddets syfte inte enbart avser att bevara allmänhetens friluftsliv utan även avser att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv".
 
Vidare säger Länsstyrelsen "att det inte framkommit några särskilda skäl för ett upphävande för den planerade bebyggelsen Söderkåkar och Lekande Lärande. Ingen av de planerade byggnaderna synes vara avsedd för en sådan användning att de måste ligga i närheten av vattnet för att fungera.
Med tanke på de höga naturvärdena, som finns på platsen i form av ekar m.m. saknas förutsättningar för att upphäva strandskyddet i denna del. Planen bör därför utformas så att bebyggelsen förläggs minst 100 meter från Aspen."
 
Vad svarar då Kommunen på detta i sina nya samrådshandlingar?
 
Jo, kommunen kommer att ansöka om att strandskyddet upphävs i vissa begränsade delar.
Som särskilda skäl kommer kommunen att hänvisa till att området helt eller delvis tagits i anspråk och behövs för att utvidga den pågående verksamheten och utvidgningen svårligen kan genomföras utanför strandskyddsområdet bl.a. med hänsyn till riksintresset*.
 
Högst märkligt att kommunen nu hänvisar till riksintresset för att få igenom sina byggplaner. Så blev just riksintresset plötsligt viktigt och något att ta hänsyn till.
 
Att få strandskyddet upphävt är mycket viktigt för exploatören för att kunna bygga alla planerade "attraktioner".
 
Vad menar då kommunen med att området helt eller delvis tagits i anspråk?
 
Jo , kommunen menar att där står ju redan äppelträd, odlingar och andra trädgårdsväxter och det skulle utgöra argument för att upphäva strandskyddet.
Sådant som självklart så småningom brukar befolka gamla kulturmarker.
Där finns också en gammal stengrund. Det kan man också förvänta sig på gammal kulturmark.
Instängslade hästhagar tar också marken i anspråk. Inte så konstigt med tanke på att Hågelby varit hem för hästar sedan 60-talet.
 
Detta kan väl inte rimligen vara skäl nog att påstå att marken redan är ianspråktagen och därför utgör argument för att häva strandskyddet.
 
Vad som dessutom kan synas litet märkligt är att det står en järnåldersby där, som kommunen också tar upp som skäl att upphäva strandskyddet. Vem har beviljat bygglov för järnåldersbyn inom strandskyddat område? Ett svartbygge? Men att påstå att den tar den aktuella marken i anspråk är ändå att ta i. Byn lär vara lätt att avlägsna, om man nu vill det.
 
En sista fråga: Hur kan kommunen lova att bevara viktiga kulturhistoriska vyer när hela åkermarken skall bebyggas, till och med 4-våningshus planeras i den s.k. stadsgatan.
Det måste väl ändå vara att fara med osanning?
 
Länsstyrelsens uppfattning att bevara strandskyddet till 100 meter kring sjön och även på ömse sidor om Elvestaån kan väl inte planerarna tillåtas att bortse från.
 
* Ett riksintresse ger signal om att dessa områden kan Länsstyrelsen – Staten gå in och upphäva kommunala beslut om man ej finner kulturvärdena tillräckligt beaktade.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0