Sommarläsning- ”Den stora förnekelsen” av A Wijkman och J Rockström



     
                                    Blunda tiga förneka
 
En högst läsbar, mycket tänkvärd och ytterst klok bok! En "öppna ögonen bok"!
 
Citat från kapitlen Tillväxten blir oekonomisk och BNP duger inte som välfärdsmått.
"BNP-statistiken gör ingen skillnad på aktiviteter som är positiva eller negativa. BNP mäter bara summan av alla ekonomiska transaktioner i ett land, oavsett kvalitet och inriktning. Ett land kan tömma sina fiskebestånd eller kalhugga sina skogar och ändå visa upp en positiv utveckling i form av BNP".
 
De oumbärliga tjänster som ekosystem utför gratis åt oss som kollagring i hav o mark, filtrering av färskvatten eller skapande av ny matjord finns inte heller redovisade.
 
Några sidor framåt i boken läser man: "Ekonomin växer inte i ett tomt hål. Det växer mitt i den ekologiska väven, genom att hela tiden förbruka ändliga och förnybara resurser. Därmed äter sig penningekonomin steg för steg in i naturen, destabiliserar rader av viktiga ekosystem och nu även klimatbalansen".
 
Som den miljömedvetna kommun Botkyrka vill vara finns självklart bara en väg att gå!
Backa bort från de befängda planerna att omvandla ett oumbärligt natur- och kulturområde i Hågelby till en omfattande nöjespark!
 
Botkyrka kommuns sponsring av Tällberg Foundation är lovvärt och inger hopp. Ty det är väl så att den sponsringen kom till för att kommunen delar Tällberg Foundations åsikter om hur det står till i världen?
 
I bokens slutord står bl.a: "Människan kan inte förhandla med naturen. Ändå agerar stora delar av det politiska systemet som om det vore möjligt. Värnandet av miljön och naturens resurser och en god ekonomi måste gå hand i hand".
 
Vi måste nu upprepa frågan, har Botkyrkas politiker läst boken tro?
Om inte skulle väl det vara en utmärkt idé innan beslut om så viktiga saker som Hågelby Familjepark går vidare!
 
Borde det inte vara ett självklart krav att de som beslutar om så viktiga saker har kunskaper om vad som menas med ekosystemtjänster, naturkapital, biologisk mångfald, farliga tröskeleffeker
och mycket mycket mer.
 
 
                           Tiden för Tellus rinner ut


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0