Botkyrka kommuns ”glömska”, hur hanterades den? ◊ 2011-02-04

 
                                            Vintervy i Hågelby
 
Naturskyddsföreningens yttrande om detaljplanen för Hågelby från 25/5 2010 glömdes eller gömdes och saknades alltså i kommunens sammanfattning av inkomna synpunkter (24-04), daterad 2010-12-21.
 
Samhällsbyggnadsnämnden fattade uppenbart ett beslut om utställning av en ny och något reviderad detaljplan på ofullkomliga handlingar.
 
Utställningen av detaljplanen för Hågelby nöjespark var således inte komplett under den extremt korta utställningstiden (2 veckor).
 
Nu är utställningen avslutad och enligt tidsplanen är det tänkt att planen skall godkännas och antas under mars-april, 4 veckor efter antagandet vinner planen laga kraft.
 
Vad gjorde de talangfulla politikerna och tjänstemännnen åt denna miss?

Ingenting!
 
Jo, en vecka in i samrådstiden hängs snabbt de "glömda" remisshandlingarna upp (på ett medborgarkontor läggs de på en liten hylla) dock utan de tvingande kommentarerna, som övriga yttranden från övriga remissinstanser hade. Handlingarna var med andra ord fortfarande inte kompletta.
 
Följande text medföljde det hastigt bilagda materialet:

"Yttrandet redovisas tyvärr inte i samrådsredogörelsen. Därför görs här en komplettering med Naturskyddsföreningens yttrande och nedanstående bemötande.

Inför antagande kommer en revidering att göras av samrådsredogörelsen
Bemötande:
Synpunkterna återfinns i bl.a. i länsstyrelsen yttrande. Synpunkterna har i sak blivit bemötta i andra delar av samrådsredogörelsen under kommentarerna till länsstyrelsens yttrande, under kultur och fritid samt under övriga. Yttrandet medför inga ytterligare ändringar av förslaget
."
 
Så hanterar kommunens mygelbegåvade elit sina misstag!
 
Nej, så lättvindigt kan kommunen inte tillåtas att avfärda en viktig remissinstans åsikter, som Naturskyddsföreningens välskrivna yttrande.
  
Det enda rätta hade i detta läge varit att återremittera ärendet till samhällsbyggnadsnämnden, med fullständiga handlingar, för beslut om ny och förlängd utställning.
Det finns lagar som reglerar även en kommuns arbete och hantering, t.ex. Kommunallagen, Plan- och bygglagen samt Miljöbalken (6 kapitlet paragraf 16 punkt 2).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0