Yttrande över Detaljplan för del av Familjeparken Hågelby i Botkyrka kommun ◊ 2011-01-24

I föreliggande detaljplan för del av Familjeparken i Hågelby, som övergripande upptar att Familjen Lindgren AB vill omdana området vid Hågelby till en familje- eller nöjespark. I rubricerad del (dvs del 1) planeras för stugbyar, camping, tillfällig uppställning av husvagnar, bilparkering, stadsgata med 4-vånings hus samt serviceinrättningar, reception och handel. I senare detaljplaner för området har vattenland, sagopark, arenascen samt ev flytt av hela rid- och hästverksamheten angivits.

Enär icke helheten för hela området presenterats kan ej heller en helhetsbedömning göras. Detta förhållande utgör skäl nog att icke godta föreliggande detaljplan.

 

I samrådsredogörelsens sammanfattning med Botkyrka kommuns kommentarer noterar vi att Naturskyddsföreningens yttrande från maj 2010 ej finns bilagt. Då kommunens och projektplanerarnas åsikter också om Naturskyddsföreningens yttrande om projektet är synnerligen viktiga, anser vi att detaljplanehandlingarna som nu är ute på utställning och remiss ej är kompletta och därmed ej fullvärdiga för bedömning.

 

De värden som ej kan acceptera en utbyggnad enligt plan del 1 är följande:

  • Riksintresset för Hågelbys marker omfattas av definitionen för ett riksintresse.
    För utpekade riksintressen gäller att särskild hänsyn skall tas till den kulturhistoriska miljön och till landskapsbilden. Landskapets karaktäristiska bebyggelsemönster bör bevaras, jord- och skogsbruk kan normalt bedrivas utan särskilda föreskrifter. Jordbruket är också en förutsättning för att bevara kulturlandskapet. Ett riksintresse ger signal om att i dessa områden kan länsstyrelsen/staten gå in och upphäva kommunala beslut, om man ej finner kulturvärdena tillräckligt beaktade. Riksintressena regleras i kap 3 miljöbalken, som säger att områdena ska skyddas mot ingrepp eller åtgärder som kan innebära "påtaglig skada" på riksintressena.
     
  • Fundamentalt inom naturvård är bevarandet av de gröna kilarna. Gröna kilar är en förutsättning för att kunna bevara skilda arters överlevnad och spridning. Gröna kilar har en märklig tendens att försvinna när stadsplanerare föröder den bevaransvärda naturmarken. Familjeparken kommer att radikalt förändra och totalt beskära den befintliga Bornsjökilen från Bornsjöområdet till Flottsbro/ Gömmareområdet med nya vägar och omfattande byggnationer i kilen.

    I handlingarna har gröna kilen redovisats som en rudimentär rest, som sträcker sig över berget mellan Eriksberg och den inhägnade delen av parken (sagoparken). Dessutom har meddelats att de gamla kulturträd, som avverkas medvetet eller av misstag, och som hyser stora mängder liv av skilda slag, kommer att ersättas med minst 2 nya plantskoleträd. Kommunens planerare förlitar sig helt okunnigt på att dessa unga träd på skövlad grund skall överta rollen från ett mångårigt gammalt träd med multnande delar som värd för bevaransvärda arters fortbestånd. Vidare föreslås att avverkade grenar och delar av skyddsavverkade ekar lägges i en multningshög i avsikt att bevara rödlistade arter, vars livscykel är extremt komplicerad.
    Ett sådant förfarande är ej lämpligt ur naturskyddande synvinkel, ty då gynnas vanliga rötsvampar istället.

    Här har kommunen ännu ett gynnsamt tillfälle att visa insikt och att stoppa vidare planer på att ödelägga Hågelby marker.
     
  • Strandskyddet kring sjö och vattendrag avser att inte enbart bevara allmänhetens friluftsliv, utan även att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtliv. Det saknas relevanta motiv för att upphäva strandskyddet. Trots detta förhållande anger kommunen att ansökan om upphävandet av strandskyddet skall ske för att kunna bygga planerade "attraktioner" och för att behålla den parkeringsplats som f.n. används vid Elvestaåns biotopskyddade strand.

    Länsstyrelsen pekar på att det saknas förutsättningar för ett upphävande av strandskyddet.
    Länsstyrelsens uppfattning ger en anvisning att strandskyddet kring sjön Aspen och på ömse sidor om Elvestaån skall bevaras till 100 meter.

    Att i handlingarna förlägga frågan om upphävande av strandskydd till separat hantering, utanför detaljplanen, kan bara tolkas som ett sätt att vilseleda såväl myndigheten som medborgarna.
     
  • Arkeologi. Planområdet är rikt på fornlämningar (Riksantikvariens rapport). Det kan inte vara korrekt att som det formulerats i detaljplanen: "De fornlämningar som berörs av campingens uppställningsplatser består av lämningar under mark, så saknar de upplevelsevärde och kan eventuellt sedan kvarligga utan slutundersökning. Troligtvis kommer de därför inte att utgöra något hinder för utbyggnaden."
     
  • Kultur och herrgårdslandskapet med gamla anor skall vara öppet och tillgängligt med omedelbar spårbarhet till den ursprungliga herrgårdsmiljön. Landskapet utgör det levande arkivet och varje ingrepp, som förändrar eller hindrar siktvyerna, är av sådan art att det ej kan återskapas om de en gång försvinner. Kulturmiljön är ett ansvar för oss alla. Det ansvaret tar varken kommunen eller en vinstintresserad exploatör med denna detaljplan.
     
  • Jordbruksmarken kommer att helt fördärvas och kan ej återskapas till den högvärdiga odlingsmark (gradering 5 av 5) som f.n. råder.
    Odlingsmark är en bristvara i ett globalt perspektiv, akut matbrist är en realistisk prognos för en nära framtid i perspektivet av att jordens befolkning ökar med ca 18 miljoner människor per år. Att planprogrammet föreslår en utbyggnad till en nöjes- eller familjepark står i stark motsättning till bevarandet av odlingsbar mark.
    Landskapsbildens öppenhet, dess skönhetsvärde, tystnad och livsrum för biologisk mångfald planeras lättvindigt och naturvidrigt bort i planen.
     
  • Siktlinjer är ett begrepp som detaljplanen beskriver som något positivt. Emellertid är en siktlinje resultatet av ett förstört landskap, en siktvy markerar motsatsen, dvs orörd hembygd. Ett öppet landskap som skiftar med årstiden, något att minnas, något att återvända till. En naturupplevelse när den är som bäst.
     
  • Aspens övergödning är ett problem, kraftig algblomning och vattenvegetation. Ansvaret för detta är kommunens flathet tidigare år. Inga restriktioner i jordbrukets arrendeavtal avseende begränsning av fosfatgödsling ej överstigande den nivå som bortförs med skörd. Läckage tidigare år av en avloppsledning med latrinvatten som läckt ut i sjön. Planen upptar endast vattenbryggor, areor som får bebyggas och dagvattenrening, ingen konkret lösning finns för att lösa övergödningsproblemet i sjön.
     
  • Ridverksamheten har i tidigare förslag hänvisats till Bornsjöns vattenskyddsområde vid Lindhov. I detaljplanen föreslås nu att hästverksamheten kan ligga kvar vid Skrefsta. Trots detta finns stugboende, camping och husvagnar med i detaljplanen nära häststall och hagar. Enligt MKB och länsstyrelsens krav är det oförenligt med djurstallar, i detta fall hästallergener, nära boende.
    Dessutom är det inte förenligt med gott djurskydd att ha en så okontrollerbar camping så nära hästar. Stallets ungdomsverksamhet kan också negativt påverkas av störande klientel vid campingen.
     
  • Naturvårdsprogram KS/2010:403 vars syfte är att bl.a. "skapa förutsättningar för en rik biologisk mångfald" och "motverka fragmentering av värdefulla livsmiljöer". En sammanhängande livsmiljö (biotop) är ofta nödvändig för en arts överlevnad. Genom exploatering av området enligt detaljplanen kommer landskapet att styckas upp i fragment åtskilda från varandra.
    Tolkningen av detta naturvårdsprogram antaget av kommunen år 2010 är:
    Exploatera icke Hågelbys värdefulla biotop, dvs Bornsjökilen!
     
  • Ålborg+10 deklarationen är en målsättning som kommunen antagit om hållbar utveckling. Att skövla, föröda och irreversibelt utplåna Hågelbys gröna och älskade kultur och natur uppfyller inte någon punkt i Ålborg-deklarationen.
     
  • Ekonomin för ett så måttlöst stort projekt, som det som föreslås enligt detaljplanen, har inte på något vis angivits i handlingarna.
    Det är givet att stora kostnader går till arkeologiska utgrävningar, byggnationer och drift av 3-4 vånings hus, småstad, stadsgata, ett stort antal stugor i temaby, el- vatten och avloppsanslutningar, vattenland, sagopark med serviceinrättningar och reception.
    Att förvänta sig en lönande investering med god förräntning av insatt kapital kan nog betraktas som enfaldigt.
    Med dessa förutsättningar kan nog en eller flera konkurser anas med ett förstört landskap och för all framtid en offrad kulturpärla.
    Beslutande politiker i Botkyrka kommun, som driver detta projekt må skämmas inför sina medborgare och kommande generationer.
     
  • Sammanfattningsvis är noll-alternativet det enda tänkbara alternativet för den riksintressanta Bornsjökilen. Endast då tillgodoses riksintresset, naturvården, jordbruksmarken, strandskyddet, herrgårdslandskapet, den gröna Bornsjökilen, rid- och hästverksamheten, arkeologi och miljön för närboende.


    Bevara Hågelby oexploaterat!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0