Kommuner skapar onödigt arbete åt Förvaltningsrätten

 Lagen
Spännande saker händer i kommuner runt om i vårt fädernesland.
Ref: SvD nyheter 27/6 2011 av Anneli Östlund.
 
I Västerås stoppar den kommunen in 375 miljoner kronor i driftsbidrag till den aktör som kommer att driva ett äventyrsbad med hotell och konferensanläggningar. Det skall bli ett "häftigt" upplevelsecenter. Peab skall bygga men ej driva anläggningen. Den säljs vidare. Peab räknar med att affären blir lönsam tack vare skattebetalarnas pengar!
Kritiker för fram att kommunens avtal med Peab kan strida mot lagen om offentlig upphandling alternativt kan det handla om otillåtet stöd.
 
I Sigtuna skall Peab med kommunens samarbete och på kommunens mark bygga 200 villor. I en avsiktsförklaring är det tänkt att Peab får köpa marken till ett underpris.
Juristen Gisela Chand vid Nya Välfärden är kritisk mot sättet att värdera och sälja marken till Peab och talar om att det kan innebära ett otillåtet stöd (EU´s regeverk).
Marken skall värderas av oberoende expert eller säljas till högstbjudande.
 
Även Olof Moberg, jurist vid Sveriges kommuner och landsting har samma uppfattning. Han säger i artikeln att "Det finns regler i kommunallagen som säger att man inte får gynna en enskild näringsidkare och det kan ju vara att sälja mark för billigt". Vidare finns EU´s stadsstödsregler som säger att det är otillåtet att ge stöd till enskilda företag.
 
I Solna har den skandalomsusade nationalarenan blivit en miljard kronor dyrare än beräknat. Trots ett omfattande mutåtal mot flera ledande personer i projektet, klubbar fullmäktige den 27 juni 2011 ett ytterligare bidrag på 60 miljoner. Skattebatalarna får stå för den notan, vare sig de vill eller ej.
Många inom den borgerliga majoriteten är missnöjda med beslutet, men ingen vågar träda fram. Inte heller i detta projekt har upphandlingen gått rätt till. (ABC 27/6 2011)
 
I Solna kommun anser oppositionen (S, V o Mp) att det är helt fel att använda skattepengar så här!
 
I Västerås, i Sigtuna, i Solna går det tokigt, ty politikerna har inte läst lagen tillräckligt noga eller tolkar den så att den passar dem! Förvaltningsrätten ser ut att bli överhopad av arbete framöver beroende av kommuners suspekta affärer!
 
 Hågelby Herrgård
 
HUR GÅR DET I BOTKYRKA MED HÅGELBY FAMILJEPARK??
 
- Ingen upphandling har skett!
- Ramavtalet är just brutet av Fam Lindgren AB!
- Botkyrka kommun lovar nu att ta på sig kostnader som exploatören skall stå för enligt ramavtalet!
- Redan innan spaden sätts i jorden bryter kommunen löften till medborgarna att "Projekt Familjepark" inte skall kosta skattebetalarna ett öre!
- Botkyrka kommun lyssnar inte på myndigheter, organisationer och medborgares invändningar mot nöjesparken! (Länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet, Lantmäteriet, Turistföreningen, Naturskyddsföreningen, Botkyrka Ridsällskap och enskilda)
- Tydligt gynnande av enskild näringsidkare (Lindgren AB)!
- Detaljplanens otydliga utformning öppnar upp för avstyckning och försäljning för del av mark framöver!
 
Ett av argumenten som Botkyrka kommun för fram är "Vi vill skapa arbetstillfällen genom att bygga familjeparken."
Ja, i Förvaltningsrättens hög av märkliga kommunaffärer tillskapar Botkyrka kommun några ytterligare högar till rättens jurister!

Se även Botkyrkapartiets blogg:  http://botkyrkapartiet.se/blog/


Kommentarer
Postat av: Ulla-B. Ludvigsson

nej, Botkyrka kommun lyssnar inte på myndigheter eller enskilda eller politiker med annan inställning. Det är bra påpekande du/ni tar upp i bloggen.

Jag har överklagat en del i Hågelbyprojektet, som kan bli avgörande för hela ärendet, nu ligger detta i Kammarräten för beslut.

Hälsningar

Ulla-B. Ludvigsson, BP

2011-07-04 @ 11:49:55
URL: http://www.botkyrkapartiet.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0