Nya riksintresset i Botkyrka - Hågelby blev en campingplats! ◊ 2011-03-05

 
 
I miljöbalken 3-4 kap kan man få reda på vad som menas med riksintresse.
Där står: Syftet att peka ut ett område som riksintresse är att säkerställa en användning eller att bevara något för framtiden.
Större områden kan pekas ut i miljöbalken som riksintressanta på grund av sina samlade natur- och kulturvärden (4 kap)
Turismen och friluftslivets intressen skall särskilt beaktas vid en bedömning
.
 
I en skrift, vi hittade på länsstyrelsen, skriver en tjänsteman:
Riksintresset väger alltid tyngre än ett eventuellt motstående lokalt allmänintresse och områden av riksintresse skall prioriteras i den fysiska planeringen.
 
Hågelbys riksintresse består således av Naturvård, Kulturmiljövård samt Friluftsliv.
Myndigheter, föreningar och privatpersoner har under samrådstiden framfört synpunkter på att det inte har tagits hänsyn till riksintresset i Hågelby-Skrefsta området.
 
Botkyrka kommuns uppfattning av riksintresse är något helt annat och står långt ifrån lagen!
 
Det blir stadsgata, asfalterad jordbruksmark, camping och stugbyar tvärs över Bornsjökilen, biltrafik och parkeringar vid biotopsskyddade Elvestaån, kommers och tingel-tangel, buller och hög musik.
Ja, allt som kan tänkas tillhöra ett nöjesfält!
 
Botkyrka kommun har genom åren utgivit många utmärkta böcker, skrifter och inventeringar av kultur och naturmiljön i kommunen.
Bl.a Botkyrkas kulturmiljöinventering från l988.
 
Här kan man läsa:
Den moderna tekniken möjliggör genomgripande rationaliseringar t.ex av jordbruket. Det har därför blivit viktigt att tillvarata de tillgångar i miljön, som inte kan återskapas om de en gång försvinner. Ansvaret för bevarande och framtida vård av kulturmiljön åligger oss alla – stat, kommun, länsmuseum, intresseorganisationer och enskilda. En förutsättning för ett framgångsrikt arbete är att kunskap och förståelse för de kulturhistoriska värdena finns.
 
Var finns de kloka och insiktsfulla och kunniga politiker i dagens Botkyrka kommun?
Har de läst Botkyrka kulturmiljöinventering tro?
Troligtvis inte, eftersom kommunpolitikernas natursyn visar sig komma på kollisionskurs med stora delar av Botkyrkas bevaransvärda naturskatter.
 
Riksintresset innefattar också Naturvård.
 
I den fantastiska och varierande miljön i Bornsjökilen finns ett mångfaldigt djurliv, som veterligen inte blivit ordentligt inventerat.
Fiskgjusen, en skygg och spännande fågel, häckar varje år vid sjön Aspen. Den är mycket känslig för störningar under häckningssäsongen.
Bävern har funnit sin fristad vid sjön Aspen, där man kan hitta dess bostad vid strandkanten. Om man har tur kan man få se det skygga djuret komma simmande över sjön i skymningen.
Berguv har länge funnits som häckfågel vid ett högt bergmassiv vid Aspens strand, där den fått ut ungar som även ringmärkts. Det är tveksamt om den nu finns kvar som häckfågel. En inventering ger svar på den frågan.
Lodjur har iaktagits i området.
 
Landskapet Hågelby-Skrefsta, det levande arkivet, kommer Botkyrkas ledande politiker med glädje och med berått mod att offra på kommersens altare.
 
Mitt framför näsan på oanande och lättlurade botkyrkabor, som tror på kommunens bedrägliga löften om en fin park lik Djurgården där alla natur och kulturvärden kommer att bevaras och t.o.m. utvecklas tillsammans med tält och åkattraktioner.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0