Botkyrka kommun skall inte bidraga till klimatförändringar – Det är den stora förnekelsen! ◊2011-05-06

Den stora förnekelsen i Botkyrka
                                    Mot ljuset för vår framtid
 
Det tycks som Botkyrka kommun är mycket miljöintresserade och kunniga och har viljan att vara en riktig miljökommun. Det kan man ana om man läser årsredovisningen för år 2010. Några rader behandlar miljön och det konstateras att förändringarna går i långsammare takt än vad som motsvaras av ambitionsnivån enligt målet, citat: "Kommunen skall inte bidra till klimatförändringar så utsläppen av koldioxid skall minska".
Det låter väl bra?
 
Men hur går det ihop med att bygga ett stort nöjesfält? Till råga på allt i ett väl fungerande kultur- och jordbrukslandskap.
Vilken teknik har kommunen tänkt använda för att den starkt ökande trafiken till Nöjesfältet i Hågelby inte ytterligare skall genera CO2, avgaser och farliga partiklar över nejden?
Redan i dagsläget har det närbelägna miljonprogrammet Alby stora problem med ökade halter av kvävedioxid och hälsofarliga partiklar från trafiken på motorvägen och Hågelbyleden. Gränsvärdet har överstigits många gånger under 2000-talet!
 
De mycket stora effekterna på miljön i Botkyrka, som generas av ökad trafik, borde få vilken kommun som helst i Sverige att dra i nödbromsen vad gäller ett så gigantiskt projekt som Nöjesfältet i Hågelby!
Denna negativa effekt är dessutom bara en av flera ogynnsamma påföljder om nöjesfältet i Hågelby byggs.
 
Det går inte att bygga en kolossal nöjespark med förhoppningar om många många besökare, samtidigt som man deklarerar att kommunen inte skall bidraga till klimatförändringen. Det är trams, osanning och det är att kapitalt lura medborgarna i Botkyrka.
 
Botkyrka Kommun borde ta del av Anders Wijkmans och Johan Rockströms nya bok "Den stora Förnekelsen" innan de går vidare med så viktiga beslut som att bygga ett nöjesfält på kulturmarken i Hågelby-Skrefsta, mitt i den gröna Bornsjökilen. Kanske det vore klokt av exploatören J.J. Lindgren att också bläddra lite i boken.
 
Ett kapitel i boken tar upp energiförsörjningen.
Allt fler bedömare tror att "peak oil" (den punkt då den totala produktionen av råolja i världen börjar minska) redan har nåtts eller kommer att nås under de närmaste åren. Hur den situationen skall klaras är det ingen som vet. Inte minst transporter och jordbruk påverkas. Där finns inga alternativ på kort sikt att ersätta oljan med. Sant är att när tillgången på råolja minskar och efterfrågan på bensin ökar, kommer bensinpriset att öka dramatiskt.
Vem kommer då att ha råd att resa till Hågelby Nöjesfält för att åka karusell?
 
Har Botkyrka kommuns politiker hört talas om "Peak oil" tro?
 
"Att ifrågasätta den heliga tillväxten är som att svära i kyrkan" konstaterar författarna till boken.
I Botkyrka kommun ifrågasätts ingenting. Den stora förnekelsen härjar friskt i kommunhusets korridorer.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0