Samhällsbyggnadsnämnden har sammanträtt den 17 maj 2011

Dan Gahnström diskuterar miljö och kultur med Peter Nyberg
  Dan Gahnström och Peter Nyberg diskuterar kultur
 
Följetongen om Familjeparken i Hågelby är nu inne i det näst sista kapitlet. En något reviderad detaljplan för del 1 av parken har nu förelagts nämnden i form av en slutlig "Antagandehandling" vilken skall presenteras kommunfullmäktige i juni. Fyra veckor efter antagande vinner planen laga kraft. Under denna tid har sakägare, myndigheter och organisationer möjlighet att överklaga planen till länsstyrelsen.
 
Några kommentarer från kommunen i ändringarna till antagandehandlinarna:
* Länsstyrelsens krav på en helhetsplan besvarades med följande att "Kommunstyrelsens principiella godkännande är tillräcklig grund för planområdets avgränsning och uppfyller Plan- och Bygglagens krav på att detaljplan skall grundas på ett program". Vad betyder det? (blogganmärkning)
* Regionplanekontoret är kritiska bl.a. vad gäller riksintresset. Kommunen svarar att marken blir mer tillgänglig genom att anlägga parken på åkermark och på så vis tillgängliggöra för allmänheten.
* Kommunen finner att lokalisering av stugor och camping skall understryka karaktär och vägsystemets struktur, som svar på riksintresset.
Så bevaras inte riksintresset! (blogganmärkning)
* Lantmäteriet anmärker på en felaktig märkning av den planerade parkeringsplatsen utmed Elvestaåns strandskyddsområde. Som kartan är upprättad kommer parkeringen att bli en egen fastighet och kan senare säljas av exploatören som t.ex. tomtmark. (!!!) Märkligt så besynnerligt så passande det blev för exploatören Lindgren.
 
Samhällsbyggnadsnämndens sammanträde och hantering av den så viktiga frågan om exploatering av Hågelbys natur-, kultur- och jordbruksområden till en fullbyggd familjepark hanterades som vanligt med en fullständigt snorkig självsäkerhet därför att majoritet för förslaget till detaljplanen föreligger.
 
Likt tidigare nämndmöten utmärkte sig Tullingepartiet för en föredömligt underbyggd insikt om de värden som står på spel och som ej är tillfyllest behandlade i den rättade planen. Den gröna Bornsjökilen, Hågelbyledens lösning, avsaknad av en ekonomisk helhet med riskbedömning av exploatörens finansiella osäkerhet samt att hela detaljområdet ej redovisats är skäl nog att yrka att planen återremitterades till förnyad handläggning.
 
Nämndens ordförande, Peter Nyberg, raljerade hånfullt med uttryck som att "det är naivt att tro att det finns en koppling för planen till Riksten" samt krävde avslag på TUP´s yrkande.
Peter N frågade sig om rätt eller fel att handha en del av parken i taget eller i en helhet. En axelryckning så var det ur världen. "I alla fall så syftar planen till kommunens förbättring."
 
Övriga nämndemän var måttligt intresserade av att ge uttryck för sina åsikter. Miljöpartiets representant, Dan Gahnström, bläddrade förstrött i senaste numret av Mitt I, i vilken en artikel om Naturskyddsföreningens opposition och sakliga motstånd mot utnyttjandet av de gröna värdena i Hågelby var stort uppslagen. Artikeln talade om att miljöpartiet är som en hal tvål inför miljöhänsyn och socialdemokratins partipiska.
Hur som helst bestämde sig Dan G för att åtminstone halvhjärtat förklara att visserligen skulle han rösta för familjeparken, men lite tveksam var han i alla fall. "Man måste vara klar över att J.J. Lindgren är ingen duvunge och att det är stora avkastningskrav som exploatören ställer och viktigt att ta hänsyn till de gröna värdena." Dan G. väntar med att ta ställning tills exploateringsavtalet är upprättat med familjen JJ Lindgren.
 
Kan man utgå från att alla i nämnden var pålästa och tagit del av hela materialet med alla oklarheter, som låg för beslut. -Som åhörare, utan rätt att yttra sig men jämförelsevis pålästa, påstår vi att så inte var fallet.
 
Så gick nämnden till beslut. Detaljplan för del 1 av familjeparken godkändes för att föreläggas fullmäktige. En reservation mot beslutet ingavs av TUP.
 
 
P.S. En nämndeman påpekade förnärmat att familjeparken i vissa sammanhang benämns "nöjespark". Vi bloggare undrar om det inte skall bli en park där nöje kan upplevas? Eller menade han att det bara är en "missnöjespark"? Vi kommer i fortsättningen att använda begreppet familjepark (då och då), på så vis blir bloggen sökbar i Googles även via detta ord.
/GN o C-H


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0