Botkyrkas naturvårdspolitik * 2011-09-27

Kyrkvägen från Hågelby till Botkyrka k:a


                                 Kyrkvägen från Hågelby till Botkyrka k:a

En samlad naturvårdspolitik -utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde 14/3 2002 avseende 2001/02:173.  Länk (sidorna 143 – 145)

Ambitiösa politiker i Botkyrka kommun har en vision att ca 1 miljon nöjessugna besökare skall ta sig till nöjes- och familjeparken i Hågelby-Skrefsta för att åka karusell, bada i vattenland, spela golf, promenera i sagoland, tälta, gå på konserter, bo i campingstugor eller hotell, äta och handla och mycket mera nöjesfyllt. Allt detta och mer därtill skall tillskapas i före detta kultur-, jordbruks- och naturlandskapet i Hågelby-Skrefsta, beläget i den gröna Bornsjökilen.
 
Emellertid ett av delmålen ur regeringens protokoll är:
Skydd och vid behov skötsel och restaurering av representativa områden med höga natur-kulturvärden. Det bör noteras att enligt propositionen berör behovet av varsamt brukande och långsiktigt skydd i första hand områden med höga kulturvärden.
 
Är det Botkyrkapolitikernas uppfattning om "skydd och restaurering" av Hågelby – Skrefstas anrika herrgårdslandskap att fullständigt omvandla detta fantastiska landskap med sina höga natur och kulturvärden till en storskalig nöjespark med ett innehåll så fjärran från natur och kultur det överhuvudtaget kan vara?

 Vidare ur protokollet fastställs om "kulturbärande element" att åtgärder för att nå detta delmål även bör medföra positiva effekter också för bevarande av värdefulla livsmiljöer för djur och växter.
 
Det är lätt att se att detta delmål absolut inte kan uppfyllas. De värdefulla livsmiljöer för djur och växter i Hågelby kan självklart inte vara kvar bland nöjesparksrekvisita och 1 miljon besökare per år, även om kommunens digra detaljplan i ärendet påstår det.
 
Som Hågelby-Skrefsta nu står, oexploaterad och naturligt tillgänglig för alla och envar, det är mer än nog för att uppfylla regeringens delmål i naturvårdpolitiken.
  
Följande skrivning, också den tagen ur En samlad naturvårdspolitik, talar verkligen sitt tydliga språk:
"Den tätortsnära naturens ställning i förhållande till annan mark- och vattenanvändning bör stärkas. Det gäller större städer i allmänhet och de tre stora storstadsregionerna i synnerhet".
"Att med stöd av miljöbalkens bestämmelser om områdesskydd reservera mark och vatten för friluftsliv och biologisk mångfald är lika angeläget som att reservera mark för infrastruktur, bostäder och arbetsplatser"
 
Gäller inte regeringens naturvårdspolitik i Botkyrka kommun?

Kommentarer
Postat av: Petter

Kan du inte tipsa Uppdrag granskning? Har hört mycket rykten om korruption inom byggnadsnämnden.

2011-09-28 @ 12:52:10
Postat av: Bloggoperatören

Tack för kommentar. Har Du rykten? Delge oss gärna verklig och sann information om korruption inom bygghnadsnämnden. Det är faktiskt mycket intressant.

2011-09-28 @ 16:35:31
URL: http://hagelby.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0