Upptäck unika Botkyrka * 2011-09-12

 Sliter liten hund mer än camparna vid Kyrkkulla?
                          Sliter liten hund mer än camparna vid Kyrkkulla?

Botkyrka kommun genomför helt föredömligt rundvandringar med kunniga guider i intressanta områden, nu senast den 10/9, en kulturhistorisk vandring runt sjön Aspen med kulturmiljön i Hågelby.
 
Denna vandring leddes av arkeolog och historiker Maria Gustafsson, som med stor insikt beskrev de historiska sammanhangen från såväl bronsålder, över herrgårdslandskapets skapande av LM Eriksson till nutidens planer på att odugliggöra det fina jordbrukslandskapet.
 
Emellertid kunde den lilla följeskara som följde vandringen här notera en viss tveksamhet eller åtminstone brist i logiken:
Ty när den kulturhistoriskt intressanta gravplatsen på åkerholmen Kyrkkulla skulle visas, fanns inne på det stängslade skyddsområdet en matte med sin lekande hund. Guiden var förtvivlad och tillrättavisade hundägaren med att "detta är ett område ytterst känsligt för skadegörelse, även krafsande hundar utgör en risk att förstöra ännu outgrävda lämningar".
–Så vid beskrivningen av planerna för camping och tältområdet alldeles vid Kyrkkulla, såg guiden det som högst önskvärt att gravfältet tillgängliggörs för allmänheten och för camparnas rekreation.
Att ca 10% av husvagnarna hyser hundar som naturligtvis finner arkeologins skyddsmarker som lämpliga krafs-, bajs- och busmarker samt att camparna finner samma område som lämpligt för grill-, öl- och busfester, föll just då ur guidens tidigare insiktsfulla information.
 
Vidare vid frågor om hästverksamheten i Skrefsta, kunde vår guide berätta att den kommer att flyttas till Lindhovsområdet.
Men så är det ju icke! Lindhov duger ej, det är Bornsjöns vattenskyddsområde. Planerna för ridverksamheten är ytterst osäkra, men hästarna kommer att bli kvar tillsvidare bland husvagnar, tält och nöjesklientel.
 
Än en gång måste vi konstatera att ett stort campingområde absolut inte går ihop med Hågelby´s unika natur, vilket även Länsstyrelsen påpekat ett flertal gånger.
 
Eliten i Botkyrkas Gröna Hus tycks skydda sina anställda från besvärande information om nöjesparken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0