Artinventering i Hågelby-Skrefsta saknas * 2012-04-24

 1920-talets Hågelby gård
                                      1920-talets Hågelby gård

I våra senaste bloggar har vi tittat på ekotjänster och ställt dem i relation till Hågelby.
Området är rikt på ekotjänster synliga och mindre synliga, men de finns och ses som självklara. T.ex. frisk luft, träd, betesmark, grundvatten, åkerjord, märkliga insekter och fåglar för att nämna några.
Vid WSP´s miljökonsekvensbeskrivning (MKB) från 2009, i samband med detaljplanen för Hågelby – Skrefsta, har utredningen baserats på 5 grundläggande värden vad gäller ekologisk utveckling.
Nämligen:
* främja människors hälsa * värna den biologiska mångfalden * ta till vara de kulturhistoriska värdena * bevara ekosystemets långsiktiga produktionsförmåga * trygga en god hushållning med naturresurserna.
 
Som bedömningsgrund för att beskriva de förändringar som detaljplaneprogrammets olika alternativ medför, har WSP´s utredare valt att ta hjälp av t.ex. RUFS 2010 (regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, remisshandling 2009), de nationella miljökvalitetsmålen samt Botkyrka kommuns mål.
 
WSP´s översiktliga MKB innehåller en allmänt hållen naturvärdesinventering utförd av Calluna. En artinventering ingick således ej i arbetet. (Enl. samtal med en tjänsteman på Calluna, A Sandström)
Finns det utrotningshotade arter i ett område måste först en ansökan om dispens till Länsstyrelsen göras innan exploateringen påbörjas.
 
Med andra ord. Ingen vet vad som döljer sig av olika livsformer och arter i Hågelby – Skrefstas marker. Ingen vet vilka värdefulla ekotjänster, som kommer att gå till spillo för all framtid när den 60 ha stora nöjesparken står färdig.
 
I Botkyrkas politiska värld finns ett enda parti, som för fram idèn om ett fritt och oexploaterat Hågelby – Skrefsta för ekoturism på naturens egna villkor – Botkyrkapartiet.
Tullingepartiet har också föredömligt arbetat mot en nöjespark.
Alla de övriga t.o.m. Miljöpartiet är fullt beredda och rörande eniga om att förinta en av de mest unika värdekärnor i hela Botkyrka kommun!
  
Det är obegripligt och påtagligt okunnigt att hantera ekotjänsterna i Hågelby – Skrefsta på detta sätt. Vem tjänar på det? Vissa värden låter sig helt enkelt inte mätas.
"Landgrabbing" anstår inte en miljökommun!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0