Ekotjänster i Botkyrkas Hågelby * 2012-04-05

Foto: PE Svahn 
                                Sångsvanar                                            Foto: PE. Svahn
 
Denna blogg syftar till att sätta fokus på den planerade nöjesparken i Hågelby. Kommunens detaljplaner del 1 och senare visar hur hela kulturområdet kommer att helt upptas av bebyggelse och verksamheter, som slår ut den biologiska mångfalden och de ekotjänster som mångfalden bjuder på i det gamla landskapet.
 
Ekosystemtjänster från naturens kapital kan vara av olika slag. Dvs:
 
*  Icke hållbara, ej förnyelsebara och dess motsats
*  Hållbara och förnyelsebara.
 
De icke hållbara exemplifieras av rovfiske, gruvbrytning och uppumpning av råolja. Råoljan som, efter raffinering, i slutändan kommer att förbrännas och öka växthuseffekten med ökad CO2 i atmosfären, vilket leder till klimatförändringar (stormar, skyfall, jorderosion, mark- och havsförsurning, ökenspridning, temperaturökning, utsläckning av grödor, insekter och högre djurarter, m.m.).
 
De goda tjänsterna från naturen, alltså ekotjänsterna är de nyttigheter som ekosystemen tillhandahåller helt gratis och dessutom förnyelsebart och hållbart, men bara om människan värnar om dem.
Det är rent vatten i form av regn, vattenkraft, rent grundvatten, vindkraft, solvärme, grödors tillväxt i skog, åker och äng, ekoturism på naturens egna villkor. Vidare förser ex.vis humlor, bin, insekter, svampar, alger och mikroorganismer oss med helt nödvändiga tjänster, som håller hela det biologiska livet flytande. Det samspel som naturen bjuder är en mycket komplex väv av liv, fortplantning, överlevnad och död.
Varje liten påverkan, som ändrar förutsättningen för detta samspel, kan få hela systemet att floppa ur. En kedja är ej starkare än sin svagaste länk!
 
Dessvärre är det sätt som nationer och myndigheter beräknar välfärd, dvs BNP (bruttonationalprodukt), helt felaktigt och missvisande. Förgörelse av naturtillgångar på ett ohållbart sätt, dvs rovfiske, skogsskövling, inskränkning av den biologiska mångfalden, en allt mer ökad jakt efter råolja och nedsmutsning av luft och vatten, räknas som plusvärden i BNP.
Det ändliga naturkapitalets förstörelse kan icke få räknas som en nationalinkomst.
 
Så har vi det globala problemet med befolkningsökningen. Jordens befolkning ökar med c:a 1,2 % per år, vilket innebär c:a 82 miljoner nya människoindivider per år.
Alla dessa skall matas, många lever på svältgränsen, andra svälter ihjäl!
Jordens begränsade, viktiga odlingsbara mark är fortlöpande utsatt för reduktioner beroende av saltanrikning, ökenspridning, översvämningar, erosioner, palmoljeodlingar och giftanrikning.
 
I det hållbara, förnyelsebara miljösamhälle, som Botkyrka kommun gärna vill framstå som, duger det inte att med öppna ögon planera för ytterligare en skövling av jordbruksmarken i Hågelby, för att där tillskapa en naturvidrig nöjespark.
Tror Botkyrkapolitikerna att de fakturor, som naturen ännu så länge osynligt skickar oss, ej behöver betalas?
 
Svahn´s Fotoblogg

 


Kommentarer
Postat av: BG

Tack för en verkligen tankeväckande information om ekotjänster.

För övrigt är bloggen mycket kunskapsgivande och sätter fingret på viktiga sakfrågor.

Fortsätt med ert arbete, ni har mitt fulla stöd!

2012-04-06 @ 09:24:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0