Strövtåg i vårens Hågelby – Skrefsta. En Ekotjänst * 2012-04-12

Också en länk av ekotjänster 
       Också en länk av ekotjänster, BRS´skolhästar                    Foto: C-H Ramsay
 
Stilla flyter Elvestaån. Djurlivet i ån har ännu inte riktigt vaknat från vintervilan Vi stannar upp och undrar, vad finns det för olika former av liv i och kring Elvestaån, som flyter från sjön Aspen genom Hågelby, delvis kulverterad, under Hågelbyleden via Elvesta ut i Tullingesjön.?
 
Ett 25-tal tofsvipor rastar på åkern vid Skrefsta, födosöker, lyfter plötsligt och flyger tysta mot sydost.
Kvar är lärkorna, som med höga drillar flyger över bördig åkermark vid Hågelby.
 
Sjön Aspen, äntligen isfri, glittrar i tidig vårsol. Flockar med knipor och vigg vilar på vattenytan eller födosöker.
Är det inte fiskgjusen, som sveper över Ekholmens ekskog?
Ett svanpar skymtar i vassen på andra sidan, jo det är faktiskt 2 sångsvanar!
 
Vi går över fältet mot den täta ridån av alar vid Aspens strand nedanför Skrefsta stallar. Många alar är så gamla att det bildats fina socklar. Biotopen här är sumpskogsliknande och en perfekt miljö för olika grodarter. Det är för tidigt, någon grodlek hörs ännu inte.
 
Åkrarna i kulturlandskapet skiftar svagt gröna, sådden vågar sig upp trots kyla och aprilsnö. Ett par kanadagäss tar för sig av den fräscha grödan.
 
Sälg och vide blommar snart, en viktig första föda för bin, humlor och annat smått.
 
En tidig vårpromenad i livgivande sol i det öppna landskapet med renaste luft mättad av fåglars sång, bofink, nötväcka, talgoxe, gulsparv, lärka, fyllt av små naturupplevelser – en av Hågelby-Skrefstas ekotjänster.
 
Vad är denna ekotjänst värd? Vad kostar det att förstöra den? Vad kostar det att "... radikalt förändra landskapbilden i takt med framväxandet av familjeparken …". (Citat från samrådshandling okt. 2010, sid 38.)
 
Ännu ett citat: "Bornsjökilens ekologiska funktion för växt och djurlivet värnas."
Vet vi, vet någon vilka olika livsformer som kommer att utraderas när grävskoporna börjar härja i landskapet för att omvandla det till en nöjespark?
Vet vi om det finns rödlistade arter i Elvestaån? Finns en djupinventering gjord?
Vet vi vad som döljer sig i de fuktiga albestånden nere vid Aspens strand?
Vilka ekotjänster går förlorade för all framtid?

Var finns den kunskapen hos beslutsfattarna?
 
Det är rena lögnen att skriva att Bornsjökilen skall värnas. Den del av kilen som ligger mellan Hågelby och Skrefsta kommer inte att värnas överhuvudtaget och de ekotjänster som karaktäriserar kulturlandskapet raderas självklart ut för all framtid. Så illa är det.

Är det någon i den gröna kommunalborgen som överhuvudtaget räknat på vad Hågelby – Skrefstas förlust av naturmarker och dess tjänster kommer att kosta?
Förlusten av biologisk mångfald i världen kostar 2000 – 5000 miljarder dollar per år. (The Economic Ecosystems and Biodiversity in a report "Responding to the value of nature", FN´s miljöprogram.)
 
Vet kommunpolitiker och tjänstemän vad en ekotjänst är?


Kommentarer
Postat av: Ulla-B. Ludvigsson

Det är utmärkt att ni tar upp detta med ekotjänster och det tål att upprepas, för tyvärr är kunskapen dålig på detta område bland kommunpolitiker och tjänstemän.

Vi i Botkyrkapartiet har med i vårt program att vi ska försöka att få in ekoturismen på Hågelby istället för den nu omtvistade nöjesparken.



Hälsningar

Ulla-B. Ludvigsson

www.botkyrkapartiet.se

2012-04-13 @ 13:06:07
URL: http://www.botkyrkapartiet.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0