Riskkapitalet spåras till Norges fjäll * 2012-12-15

                                 Nu är nöjesparken dragen till sin spets

 

 

Till styrelsen i Famijen Lindgrens bolag (FLAB) har en ytterligare person fogats. Det är Norske medborgaren Tord Johan Eide, som nu är styrelsens ordförande i FLAB. En extremt viktig post med befogenhet att styra verksamheten i egen riktning.

 

Tord Eide är universitetsutbildad ekonom från Oslo och är intimt förknippad med finansvärlden och riskkapitalsfären. Tord ger rättsliga råd till stora företag och råd till försäljning av Svenska företag till Norska köpare. Tord har dessutom skrivit böcker om hur man etablerar sig och etableringsrätt i Japan.

 

Tord E har ett stort antal kopplingar till Adolfsen Group AS och deras bolag Norlandia Omsorg AS, som agerar inom riskkapitalet för sjukvård, patienthotell, fastigheter och oljeindustri. Bröderna Adolfsen leder företag med 6000 anställda och med värden för flera miljarder kronor. LÄNK

 

Det framstår som helt uppenbart att FLAB har fått en mycket stark ordförande med ett mycket kapitalstarkt och utvecklingsintensivt företag i ryggen. Det är inte heller svårt att nu förstå hur förhandlingarna med Botkyrka kommun blev en sådan svår och komplicerad nöt, att kommunen (utan upphandling) i all hast måste vända sig till jurist-firman i Malmö. Resultatet av detta har blivit det stark kritiserade exploaterings-avtalet mellan kommunen och FLAB, i vilket det senare får arrendera resp. köpa hela Hågelby för extremt låg kostnad.
I motiveringarna för de låga priserna anges bl.a. upprustningsbehov av byggnaderna, åtaganden i form av omvårdnad, upprustning av det kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna, kommunens fullständiga ansvars-fri-skriv-ning enligt tomträttsavtalet.

 

Den otillbörliga utförsäljningen av Hågelby måste ses i perspektivet av att det nu finns miljarder norska kronor att satsa, från bl.a. oljepengar. Vidare, i ljuset av denne nye store aktören i Hågelby-affären, inses lätt att den lilla ”mysiga familjeparken” kommer att expandera till svindlande höjder och lägga under sig hela kultur-landskapet i Hågelby – Skrefsta.

 

Var det denna utveckling som kommunen såg framför sig vid tecknandet av det första ramavtalet?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0