Den gröna Bornsjökilen i Botkyrka blev en Nöjespark

 
 
Vad är en Grön Kil?
Det är ett grönt oexploaterat grönstråk från Stockhoms ytterområden in mot staden, som fungerar som spridningsvägar för djur och växter (biologisk mångfald), samt verkar som en grön lunga för friluftsliv i vår alltmer urbaniserade värld –en ekotjänst.
 
Järvakilen, Rösjökilen, Angarnkilen, Görnvälnkilen, Ekerökilen, Bornsjökilen, Hanvedskilen, Tyrestakilen, Bogesundskilen, Nacka – Värmdökilen, är extremt viktiga naturliga naturområden för djur och människor.
 
Emellertid något verkligt skydd har inte de flesta grönkilar ännu. Kommuner ser här en lysande chans att använda sitt planmonopol. De börjar ta för sig av kilarna för att öka sin tillväxt, utan tanke på framtidens behov av samhällsnära grönområden och den viktiga biologiska mångfalden.
 
Kommuner ägnar sig friskt åt "Land-Grabbing" och en inbördes tävling att sätta sig på kartan med märkliga projekt, en tävling som ofta resulterar i de små stegens tyranni mot våra Grönkilar.
 
Fragmentisering och uppsplittring är idag ett av de största hoten mot kilarnas värden och funktion.
 
Bornsjökilen, Botkyrkas gröna ansikte, bara några stenkast från betonghusen, hur skyddar kommunen den?
 
Jo, så här!
 
Den del av Bornsjökilen, som är Hågelby – Skrefsta kommer att totaltbyggas igen redan vid den första etappen av explorateringen till en nöjespark.
 
Kartan talar sitt tydliga och sanna språk!
 
Kommunens påstående att "tillgänglighet och trygghet kommer att öka för allmänheten efter planens genomförande" klingar falskt och konstruerat. Vem vill promenera bland tält, husvagnar och inhägnade aktiviteter?
Vem vill byta ut fria siktvyer över öppet rofyllt jordbrukslandskap mot en stökig bullrande nöjespark?
Jo, politiker och tjänstemän i Botkyrka kommun vill det!

 De olika detaljplanerna är fulla av påståenden, vackert inlindade i förskönande ord men inte mer sanna för det!
 
Vi vill citera Mårten Wallberg, ordf. i Naturskyddsföreningen i Sthlm län, som på ett samrådsmöte med politiker (S, V, Mp) ang. nöjesparken i Hågelby sade följande:
 
"Klipper ni Bornsjökilen och förstör den, blir ni historiska! Enligt nya sätt att värdera och tänka med begrepp ekosystemtjänster blir summan ni förlorar vid explorateringen av Bornsjökilen gigantisk. Det är mer hedervärt att bli historisk genom att avstå från etableringen av nöjesparken".
 
Studera kartan och förfäras! Vad blev det av Bornsjökilen? Notera här att kartan bara visar 1:a delen av explorateringen, det kommer mer, mycket mer, som även det byggs i Bornsjökilen.
 

 

Det enda kloka (för den miljökommun som Botkyrka vill framstå att vara) är självklart att ge Bornsjökilen ett långtgående naturskydd för nutid och för framtiden. En nöjespark har inget berättigande i den unika naturliga naturen i Hågelby – Skrefsta.
 
P.S. Vi ser att filmen "Home" visas gratis onsdagen den 15/2 kl 14.00 – 15.30 på Tumbascenen. En fantastiskt vacker film men också tankeväckande hur naturen skövlas globalt. Vi rekommenderar den varmt.
Missade Ni den filmen är den tillgänglig via   http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU

Kommentarer
Postat av: BGR

Tack för den vederhäftiga informationen om hur det verkligen ligger till med planerna. Kartan med förklaringar ger en tydlig insikt i hur omöjlig exploateringen är.

Hur ser kommunens ekonomiska kalkyl för kostnader och intäkter ut? Det är det första som måste presenteras i en trovärdig version för att framstå som övertygande för kommunens skattebetalare.

2012-02-09 @ 17:15:54
Postat av: Gunilla Nuse o C-H Ramsay

I en mailkonversation med Katarina Berggren medger hon angående en ekonomisk kalkyl: "Det borde vi ha gjort."

Men det är faktiskt inte för sent ännu.

2012-02-10 @ 17:14:40
URL: http://hagelby.blogg.se/
Postat av: Petter

Ekonomisk kalkyl = gigantisk penningtvätt.

2012-02-14 @ 18:04:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0