Miljökonsekvenser för Bornsjökilen med en nöjespark i Hågelby – Skrefsta * 2012-02-16

 
               Klämtar inte klockan tillräckligt högt i Hågelby?
 
På begäran från läsare skriver vi ned några ordagranna utdrag från MKB (miljökonsekvensbeskrivning) detaljplan för del av Hågelby Familjepark nr 1150771000 7/12 2010 i en rapport från Botkyrka kommun.
Läs och begrunda!
 
Jordbruks- och kulturlandskapet
 
Detaljplaneförslagets bebyggelseförslag med camping, stugområden, stadsgatans bebyggelse, konferensanläggning, receptions- och servicebyggnader, parkeringsytan samt trädplanteringar, kommer att medföra en stor påverkan på landskapsbilden när den ersätter den idag helt öppna, odlade marken.
 
När den planerade trädvegetationen växt upp kommer den, tillsammans med bebyggelsen att förändra landskapsbilden och det idag obrutna visuella sambandet mellan Hågelby och Skräfsta gårdar. Dalgångens öppna landskap mellan Tullingesjön och Aspen försvagas och det i dag sammanhängande jordbruks-/kulturlanskapet försvinner i stora delar.
 
För att mildra denna effekt redovisar detaljplanen markområden som inte får bebyggas med permanent bebyggelse. Endast tillfällig husvagnsuppställning får förekomma. Dessa markområden fungerar som två siktlinjer. Den ena följer den gamla Kyrkvägen i nordsydlig riktning med utblickar över Aspen. Den andra går i ostvästlig riktning så att en del av den öppna landskapsbilden mellan Skräfsta, Skräfsta bytomt och Kyrkkulla till viss del kan behållas. Kyrkkullen utgör ett värdefullt element i landskapsbilden.
 
Hushållning med naturresurser
 
En utbyggnad enligt planförslaget bedöms vara mindre förenligt med en långsiktigt god hushållning med naturresurserna i och med att ianspråktagande av sammanhängande grönområden och odlad mark ökar. Odlingslandskapet utgör i sig ett värde som resurs (brukningsvärd jordbruksmark är ur nationell synvinkel en viktig resurs i enlighet med bestämmelserna som 3 kap. 4 paragraf miljöbalken) men är också av värde för såväl bevarande av kulturmiljö, biologisk mångfald som rekreation.
 
Att utbyggnad sker i ett område som idag är relativt oexploaterat innebär generellt att andelen naturmark minskar och att området löper större risk att i framtiden efterföljas av verksamheter och anläggningar som etablerar sig i anslutning till området. Ur hushållningssynpunkt är planförslagets nyttjande av befintliga vägstrukturer positiv då utbyggnad av nya vägar ianspråktar en stor andel mark med en struktur som oftast kvarstår under mycket långt tidsperspektiv.
 
Planförslagets utbyggnad bedöms genom att en stor del av marken som exploateras utgörs av naturmark, betes- och åkermark (inom den regionalt intressanta grönstrukturen) inte vara förenligt med en god hushållning av våra naturresurser.
 
Slut citat


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0