Räntesnurror i Botkyrka kommun * 2012-07-20

 

 

 

 

                                Riskkapitalet förvrider synen och förståndet

 

Vad är en riskkapitalist?

En riskkapitalists verksamhet går ut på att skaffa en fond med kapital från externa investerare. Med fonden som bas köps och säljs företag.

Verksamheten finansieras således till stor del med lånade pengar. Riskkaptitalbolagen äger portföljbolagen under en begränsad tid (4 – 7 år), vilka sedan säljs vidare.

Riskkapitalbolag handlar helt och hållet om reda pengar – man bygger ett företag, som säljs för mer än vad det köptes för. Högre tillväxt och högre vinster, det är det man får betalt för!

Källa: SvD granskar riskkapitalbolagen av Jacob Bursell, SvD näringsliv.

 

Exploatören FLAB (Familjen Lindgren AB) har målat upp en idyllisk bild för kommunen om en mysig familjepark, grön och skön och som på ett varsamt sätt skall integreras med kulturmarken  och förbättra den biologiska mångfalden. Det tror  kommunen på, även om redan innehållet i detaljplan 1 säger något helt annat.

 

Emellertid, FLAB´s pengar räcker inte på långa vägar. Följaktligen har en riskkapitalist lockats in i nöjesprojektet.

Vad förespeglades norska AdolfsenGroup av FLAB för att satsa pengar i Hågelby nöjespark?

 

Så här kan det ha låtit i kontakten med AdolfsenGroup:

"Nöjesparksprojektet är en robust affärsmodell med återkommande intäkter. Det kommer att finnas stora möjligheter att öka marginalerna genom stordriftsfördelar. Vi har en strategi baserad på internationell expension och en breddning av nöjesutbudet.

Ett synnerligen förmånligt exploateringsavtal är i hamn, som gör det möjligt för AdlofsenGroup att snabbt ta över hela området med alla byggnader via optioner, som vi i FLAB har krävt.

Botkyrka kommun har i avtalet ställt sig mycket välvillig till ett sådant förfarande.

Kommunen kommer också att sälja ytterligare mark utöver de 60 har (ingående i detaljplan 1, 2 och 3) om riskkapitalisten så önskar. Den allra bästa jordbruksmarken på Elvestasidan lämpar sig utmärkt för en framtida expansion av nöjesparken för att nå internationella krav."

Ovanstående är en direkt tolkning av det föreliggande exploateringsavtalet mellan Botkyrka kommun och FLAB.

 

Är det någon av våra läsare som är förvånad? Frågorna fortsätter att hopa sig i detta ekonomiskt riskfyllda och ansvarslösa projekt.

  • Har inte Botkyrka kommun något strikt ansvar  gentemot kommuninnevånarna?
  • Har kommunpolitikerna automatisk ansvarsfrihet?
  • Är det hederligt att sälja ut hela Hågelbyområdet, som egentligen tillhör kommuninnevånarna, så anstötligt billigt.
  • Är det OK att räntorna börjar snurra även i Botkyrka, vilket innebär att riskbolaget inte kommer att betala skatt i Sverige.
  • Är det rätt att förstöra landskapet och sälja ut medborgarnas tillhörighet till förmån för utländska bolags vinster? Vad kommer det i förlängningen att innebära för Botkyrka?
  

                                      Stormens öga i Hågelbyorkanen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0