Bornsjökilens bevarande, en ”ickefråga” för Botkyrkas politiker

 

                                         Stockholmsregionens Gröna Kilar

 

I Hågelby-Skrefsta kommer de sista resterna av Bornsjökilens smalaste del att effektivt exploateras bort. Denna smala remsa natur, som blev kvar efter decenniers byggboom i Botkyrka ligger naturskönt vi sjön Aspens strand. Vajande sädesfält, gula rapsåkrar, skog, berg och öppna landskap möter Din blick där du vandrar i området på gamla grusvägar eller på anlagda ridstigar

 

Denna unika kulturmark med fornlämningar och en läsbarhet från forna dagar är inte tillräckligt värdefull för att bevara till kommande generationer. Så tycker Botkyrka kommun.

Den bördiga jordbruksmarken är också värdelös, som den nu står, anser de styrande "Man kan ju inte gå på den" Bort med den också!

Snart bygger man istället en 60 ha stor nöjespark, tänkt att bli Nordens eller Europas största nöjespark.

Så "nyttogör" Botkyrka kommun ett av de mest värdefulla samhällsnära kultur och- naturområden i miljonprogrammens Botkyrka.

 

Så har vi Skårdal på andra sidan sjön Aspen mittemot Hågelby. Här kommer vi in i ett gammalt idylliskt sommarstugeområde med grusade vägar, slingrande sig runt de stora lummiga tomterna. Det lilla området ligger inbäddat bland skog, åker och ett småskaligt öppet landskap med sjöblänk från Aspen.

Området är en naturlig del av Bornsjökilen och sträcker sig bort mot Lindhov.

Även här har naturen i kilen naggats rejält av en exploatering för 20-30 år sedan, då villor och radhus uppfördes nära Skårdal.

Nu hotas denna rest av Bornsjökilen, i just Skårdal, av ytterligare  expolatering.

Ett stort villaområde med breda asfaltgator skall klämmas in här på fin åkermark och i angränsande skogsområde (som huggs ned).

 

         Naturens våtmarker i ekologisk balans             Foto: PE Svahn

Så raderar Botkyrka kommun ut och bygger in effektiva spärrar i Bornsjökilen runt hela Aspen.

Vad denna misshantering av Bornsjökilens känsligaste delar innebar av förlorade ekotjänster och vad det innebär socialt och ekonomiskt, det har inte de styrande i kommunen någon aning om.

 

Förblindade av en önskan att sudda ut den dåliga stämpeln, som kommunen har och att sätta sig på kartan, görs misstag efter misstag.

 

Här litet märklig kuriosa:

Den 27/2 2011 yttrar sig kommunen i ett ordförandeförslag över Loviseberg i Huddinge kommun.

Huddinge ämnar bygga ett industriområde med hantverk o lager norr om Tullinge i Glömstagången

Vi citerar ordagrant del av Botkyrka kommuns yttrande i det ärendet:

 

Kommunstyrelsen i Botkyrka anser att det föreslagna verksamhetsområdet är för stort och avståndet till befintliga bostäder både i Huddinge och Tullinge är för litet Bekymrade Tullingebor hör av sig till oss och uttrycker sin oro.

 

Kommunstyrelsen i Botkyrka ser att den nu föreslagna utbredningen kommer att medföra påtagligt negativa effekter på värdefull natur, för friluftslivet och för de boende i området. Vi ser att tillgängligheten till bostadsnära natur försämras, invanda promenadstråk och gröna spridningsområden hotas.

 

Kommunstyrelsen i Botkyrka vill också ge uttryck för oro för buller. Vi befarar att buller från de planerade verksamheterna kommer att besvära både boende i närheten och bryta tystnaden i skogen. Tyst natur är en bristvara i stora städer.  Slut citat.

 

Just dessa besvär, som Botkyrka kommun anför mot planerna i Huddinge har många många gånger tagits upp i olika yttranden mot Nöjesparken i Hågelby. Märkligt!

 

Den politiska världen är så full av inkompetensimpregnerade politiker, som svassande minglar runt i små gröna hus och fattar ingenting.

 

Förresten Mp:s motion från 2009 "Säkra Bornsjökilens unika värden", som togs upp och bifölls i kommunstyrelsen 3 år senare ( 6/2 2012 ks/2009:203), vad gör Botkyrka kommun åt den?

En fråga inställer sig osvikligt.

Hur kan Botkyrka ställa sig positiv till Mp:s begäran att säkra Bornsjökilens värden i samråd med grannkommunerna Salem och Huddinge, samtidigt som man mycket målmedvetet håller på att profitera och radera en stor och utpräglat viktig del av kilen?

 

 

.

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Ulla-B. Ludvigsson

I juni förra året var det enigt fullmäktige i Botkyrka som biföll vårt, BP, yrkande:

1/ att fastlägga principen att områden med höga naturvärden och kulturmiljöer ska
bevaras och göras tillgängliga
2/ att utvecklingen av Hågelbyområdet med omgivningar ska ske i dialog med Botkyrkaborna och med hänsyn till natur och miljö

Även dessa har glömts bort i ivern att försöka få igenom Hågelbyprojektet med resultatet: att ha läst men inte förstått.

Ulla-B. Ludvigsson
Botkyrkapartiet

2012-10-21 @ 12:12:57
URL: http://www.botkyrkapartiet.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0