Dags att yttra sig om nöjesparkseländet igen!

 

Som väl alla intresserade nu vet så måste Botkyrka kommun göra omtag på hela proceduren för att få detaljplanen godkänd av Länsstyrelsen.

 

Det finns så mycket märkligt och felaktigt i projekt Hågelby Nöjespark att yttra sig om, t.ex.:

 

Kommunen tar ingen som helst hänsyn till att hela området faktiskt är av Nationellt Riksintresse. Länsstyrelsen yttrar sig i en skrift om Riksintresset sålunda: Riksintresset väger alltid tyngre än ett eventuellt motstående lokalt allmänintresse och områden av riksintresse skall prioriteras i den fysiska planeringen.
Kommunen menar att en nöjespark är ett väsentligt samhällsintresse och därför är det okey att förstöra Hågelby-Skrefstas kulturmarker för alltid.

 

Av Riksintresse är också den högklassiga jordbruksmarken i området. Jordbruksmark börjar bli en bristvara i världen. Sverige importerar 50% av all vår mat, det kan vi inte fortsätta med.
Paragraf 4 i Miljöbalken säger att jordbruksmark är av nationell betydelse och får tas i anspråk för bebyggelse och anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen.
Botkyrka kommun tolkar den lagen på sitt sätt och asfalterar glatt över den produktiva jordbruksmarken.

 

Ej heller tar kommunen någon hänsyn till att nöjesparkens bebyggelse och alla attraktioner m.m. byggs rakt över den smalaste delen av Bornsjökilen och påverkar bl.a. den viktiga biologiska mångfalden.

 

Det läsbara herrgårdslandskapet (med alla arkeologiska lämningar under jord) kommer svårligen att kunna uppfattas och upplevas bland tält, husvagnar o diverse stora byggnader. De smala siktlinjer, som kommunen utlovat i sina visioner är ett hån mot kommuninnevånarna, som tidigare har kunnat vistas i det öppna fria landskapet med en vacker vidöppen siktvy ut över åker, äng och sjö.

 

Nöjesparken projekteras för en miljon besökare per år, självklart kommer de flesta med egen bil. Redan i nuläget överskrids gränsvärdet av de hälsofarliga partiklarna. Luftföroreningarna i Alby är att jämföra med de värst trafikerade innerstadsgatorna. Troliga orsaker är att bilarna blivit fler och att den tunga trafiken med diesel ökat markant. Det är svårt att förstå hur miljökommunen Botkyrka tänker här. Den redan hälsovådliga luften kan inte annat än bli katastrofalt mycket sämre när så mycket trafik skall in i Botkyrka. Ansvaret på Botkyrka kommun väger tungt i den här frågan eftersom den planerade exploateringen i Hågelby kommer att drabba Albybornas hälsa.
Dessutom kommer inte vägarna att räcka till för all ny trafik i många många år framåt, innan pengar för nya vägar finns. Det blir osvikligt trafikkaos i området under lång tid framöver.

 

Hästverksamheten kan inte samexistera med en Nöjespark även om det är så kommunens intention är just nu.
Miljöbalken säger att mark skall användas till det som den är mest lämpad till. I detta fall är det självklart att marken i Hågelby-Skrefsta är mer lämpad till en hästverksamhet och jordbruk än en nöjespark. Ingen hänsyn har tagits till den populära och sedan 70-talet inarbetade hästverksamheten där barn och ungdomar i stort antal är verksamma på sin fritid. Detta enda faktum skulle vara nog för Botkyrka kommun att skrota nöjesparksplanerna för gott.

 

Det finns mer att ta upp som är negativt med kommunens exploatering, t.ex. ekonomin. Det tar vi upp i nästa blogg.

 

Sätt igång och skriv ert yttrande som skall vara inne senast den 20/5 2013. Adressen är :

 

Samhällsbyggnadsförvaltningen
Botkyrka Kommun
14785 Tumba


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0