Den obekväma miljökonsekvensbeskrivningen om Hågelby * 2013-06-21

 Älvestaån med biotopskydd rinner från sjön Aspen över Hågelby till Tullingesjön

 

Miljökonsekvensbeskrivningen, ett, enligt lagen (ÄPLBL 5 kap) obligatoriskt dokument i en planprocess. Trots det, var just detta ett av de dokument, som saknades i Botkyrka kommuns tidigare utlysta utställning och som även saknades den första veckan i kommunalhuset under den förlängda utställningstiden (fram t.o.m. den 31/7).

 

En miljökonsekvensbeskrivning (MKB) vad är det?

Helt kort:


Syftet med en MKB är att ge beslutsfattare men även medborgarna ”tillgång till beslutsunderlag som möjliggör en ökad miljöhänsyn och leder fram till ett bättre beslut ur miljösynpunkt”.


En detaljplan som medför ”betydande miljöpåverkan” måste ha en MKB. Kommunen har bedömt att Hågelby Nöjespark medför just ”betydande miljöpåverkan” och har via konsultbolag låtit sammanställa 2 MKB, (WSP:s översiktliga MKB nov 2009 samt Swecos MKB från 2010).

 

De 2 MKB är intressant läsning. Vi länkar specifikt till MKB:n på kommunens hemsida. LÄNK

Läs den 69 sidor omfattande skriften och förvånas över hur kommunens styrande faktiskt struntar i vad som framförts i dessa (kostnadskrävande) utredningar i planprocessen.

 

Ur Swecos MKB från 2010, i sammandrag:
 Bedömning görs att nollalternativet (dvs ingen exploatering) ur miljösynpunkt utgör ett mer fördelaktigt alternativ i jämförelse med planförslaget.
 Nollalternativet är främst mer fördelaktigt med avseende på miljöpåverkan för natur- och kulturmiljö liksom hushållningen med resurser.
 Planförslaget medför stor negativ direkt påverkan vad gäller riksintressant kulturmiljö.
 Planförslaget motverkar uppfyllelsen av de miljömål som är knutna till ett rikt odlingslandskap, god bebyggd miljö och ett rikt växt- och djurliv.
 Planförslaget medför ett kraftigt ökat trafiktryck i regionen med mycket negativ påverkan på luftkvaliteten.
 De rekreativa värden, som kan förstärkas av en exploatering enligt planförslaget, kan även gynnas på annat sätt utan att tillföra området camping, husvagnar, uthyrningsstugor, stadsgata och kommers.

 

Det är allvarliga anmärkningar mot en utbyggnad och förstörelse av Hågelby´s vackra och bevaransvärda marker.

 

Det är anmärkningsvärt att just denna viktiga MKB har undanhållits medborgarnas information vid alla medborgarkontor, där den skulle vara tillgänglig samt nu vid den förlängda utställningen så saknades handlingen i Kommunalhuset under den inledande veckan.

 

Detta kan utan tvekan tolkas som att kommunen försökt att mörka denna MKB, som är så tydlig med alla negativa påföljder av en etablering enligt detaljplan 1.

 

Det går fortfarande bra att lämna in ett yttrande vad man anser om en nöjespark i Hågelby. Adressen är:

 

Botkyrka kommun
Samhällsbyggnadsförvaltningen
147 85 Tumba


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0