Kvalitetssäkran i Botkyrka kommun * 2013-06-06

De gamla kulturskyddade ekarna på Natura 2000 området på Ekholmen

 

Kommunen i Botkyrka har låtit meddela att utställningen om del av detaljplan för Hågelby familjepark förlängs till den 31/7. Detta för att kvalitetssäkra hanteringen av alla inkomna yttranden. För säkerhets skull finns nu utställningen att beskåda endast på kommunhusets plan 7 i en mörk hisshall utan stolar och bord, som skulle underlätta när man bläddrar i det digra materialet. Kvalitet!
Du kan också läsa dokumenten på kommunens hemsida. www.botkyrka.se
Inga dokument finns nu att läsa på de olika medborgarkontoren vilket är märkligt.

 

Kan det bero på att medborgarkontoren inte klarade av uppgiften. Hanteringen av utställningen var under all kritik och mycket långt ifrån kvalitetssäkrad. (Se bloggen den 20/5) Är inte medborgarkontoren till för medborgarnas service? Vad är det för nytta med sådana kontor. De fungerar ju inte för samhällsnyttig information om en sådan viktig fråga som att etablera en nöjespark på kulturmark.

 

Man kan undra vad som ligger bakom den generösa förlängningen. Fler yttranden är bra, men behövs inte för att inse att nöjesparken är långt ifrån önskvärd. Är kommunen osäker på vad allmänhet och många remissinstanser anser om exploateringen i Hågelby –Skrefsta, ja då är det väl bara att nogsamt ta fram alla inkomna yttranden och remissvar som kommunen fått under årens gång. Då framkommer det med glasklar tydlighet att en nöjespark på 60 ha på unik kulturmark i Bornsjökilen är en total felsatsning.

 

Kvalitetssäkran har tidigare saknats vid kommunens hanteringar, men har efterlysts av medborgarna från första stund.

 

Här följer några exempel på Botkyrka kommuns tidigare ”kvalitetshantering” i frågan:

 

Naturskyddsföreningen i Botkyrka Salems omfattande yttrande som var mycket kritisk mot detaljplanen g(l)ömdes bort i en utställning år 2011.

 

Regioneplanekontoret var kritisk till att många av deras frågor och synpunkter i samråd och yttrande inte tagits med i utlåtande- antagandehandlingen från 2011-04-29. I de sammanställda kommentarerna av C-G Hagander och Ulla Ryk får Regionplanekontoret fortfarande inte svar på frågorna. Det är icke kvalitet!

 

Svenska Turistföreningen, Stockholmskretsen, förespråkar ett naturreservat i området och är djupt kritiska till föreslagen exploatering. Kommunen svarar i sin kommentar att ”Regionplanekontoret är positiva till utvecklingen i området”. Men det är inte sant enligt antagandehandlingen.

 

Länsstyrelsen har i yttrande bl. a. klagat på att campingområdet är olämpligt i Riksintressant område med kulturmiljöns värden och i närhet av hästverksamheten. Länsstyrelsen skriver att ”planförslaget bör inte antas i föreliggande form”. Marginella ändringar har gjorts men campingen är kvar!

 

Enkätundersökningen som genomfördes år 2007 gav resultatet, vid frågan om inställningen till en nöjespark, att 53% var för och 47% var emot eller saknade uppfattning i frågan. Då informerade kommunen att 67% var för parken. Hur är kvaliteten säkrad i dessa siffror?

 

Kommunens hantering av ett uselt projekt är dåligt, odemokratiskt och klandervärt skött. Att då tala om kvalitetssäkring framstår som åsiktsmanipulering.

 

Nej, kära läsare och medborgare, nu finns extra tid för era yttranden. Det är mycket viktigt att så många som möjligt visar sin uppfattning i frågan om nöjes- eller familjeparken i Hågelby.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0