Botkyrka går emot sin översiktsplan redan innan den är färdig * 2013-05-29

                     Översittsplan                      -förlåt "Översiktsplan
 

Den nu gällande översiktsplanen (Öp) är från 2002 och aktualitetsförklarad 2006.

 

År 2007 började planeringen för Hågelbys familjenöjespark. Den då och även nu gällande Öp förklarade det aktuella området för nöjesparken för bevarandeområde.
Det är ett område som dessutom är av Riksintresse ur kultursynpunkt, det ligger mycket samhällsnära och består av ett sammanhängande obrutet landskap.
Området är rikt på arkeologiska lämningar.

 

Ett unikt landskap fyllt av olika värden som aldrig går att ersätta vid en exploatering.

 

Fakta som inte bekymrar de styrande i Botkyrka det minsta. Planerna på nöjesparken är långt gångna. Kommunen har gladeligen gått emot sin egen gällande Öp.

 

Nu ligger en ny Öp för godkännande och beslut. Det är en intressant läsning. Kommunen förklarar i den nya planen sig vilja spara sammanhängande grönområden och skydda jordbruksmarken.
Kommunen ser sjöarna och landsbygden som en tillgång och vill underlätta för att tystnad, avskildhet och lugn skall kunna upplevas.
Kommunen vill bevara landsbygden, stärka sambanden inom och mellan de stora sammanhängande grönområdena genom passager och ekodukter.
Kommunen vill skydda de artrika ekosystemen, dricksvattenförsörjningen och Botkyrkabornas behov av stränder.

 

Så vad gör kommunen? Jo, kommunen exploaterar och fullbebygger Botkyrkas sista samhällsnära sammanhängande kultur och jordbrukslandskap, som dessutom är mycket rikt på fornlämningar.

 

Redan innan den nya Öp är färdig har Botkyrka gått emot den. I samma andetag som Botkyrka säger sig värna om de unika och bevaransvärda värden som finns i Hågelby – Skrefsta, förklarar kommunen Hågelby som ”ett större besöksmål” i den nya Öp och planerar för asfalterade gator, parkeringsplatser, husvagnar, tält, stadsgata med handel och hotell och mycket mer.

 

Så tolkar kommunen Öp. ”Vi bygger gärna i Gröna Kilen, vi bygger gärna bort Riksintresset och den biologiska mångfalden, vi bryr oss inte om kommuninne-vånarna eller kulturlandskapet. Jordbruksmark kan man bygga över man kan ju ändå inte gå på den och då är den värdelös. Översiktsplaner kan man bryta, de betyder ingenting”.

 

Vi vill citera ur Swecos MKB från dec. 2010
Utbyggnaden bedöms medföra stora negativa konsekvenser för landskapsbilden i det öppna kulturlandskapet. Landskapsbilden utgör en del av kulturmiljöns värden och utbyggnaden medför därmed även negativ påverkan på riksintresset för kulturmiljövården.

 

Kan det sägas tydligare? Bygg inte i Hågelby – Skrefsta.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0