Försvinnande kulturvärden i Botkyrka * 2013-11-01

                                     Valvbron vid Göta Landsväg

 

 

Har ni sett den historiska stenbron vid Eriksbergs handelsområde nära Ica Maxi i Botkyrka?
Den blev kvar på en spillra av anrika Göta Landsväg vid tidigare detaljplaneläggning.
Denna forntida lämning av en liten fin valvbro av sten väcker tankar och känslor, där den ligger väl synlig vid infarten till handelsområdet.

 

                                         Men så här ser bron ut idag

 

Ett stort betongkomplex intill bron, snart färdigbyggd. Visst, bron sparas åt eftervärlden men går nu svårligen att uppfatta i den dominerande skuggan av det fula mastodontbygget.
Den lilla stenbron, över vilken våra förfäder färdats med häst och vagn, har förlorat sitt värde som kulturbärare. Den syns inte längre!

 

Vi läser Peter Nybergs uttalande i senaste Mitt I (29/10-13) ”Lagerbygge knäcker Albygrillen”.
Peter Nyberg (representant för byggnadsnämnden) säger att man har anpassat lagerbyggnaden till den historiska stenbron, som ligger på platsen.
Nej Peter Nyberg, det duger inte! Är det så Du ser på Botkyrkas äldre kultur? Din ”anpassade” byggnad har osynliggjort den historiska kulturen på den platsen för all framtid!

 

Samma öde väntar kulturen i Hågelby – Skrefsta! De fria vyerna över odlingslandskapet, Kyrkvägen, Kyrkkulla gravplats, ja allt det som minner om svunna tiders liv och som tillhör kulturen på denna unika plats kommer att fragmenteras och raderas ut för en stor campingplats med tillhörande vägar, ekonomibyggnader, parkeringsplatser etc.

 

Kommunens löften och påstående om viljan att slå vakt om kulturen mitt bland all denna omdanande byggnation i Hågelby faller som en ren osanning och nöjesparken framstår som en gränslös kulturförstörelse.

 

Botkyrka Kommun hanterar sina sista unika kulturvärden på ett anmärkningsvärt respektlöst sätt!


Kommentarer
Postat av: C-H Ramsay

Anne-Cathrine Wirhagen har via Facebook sidan Bevara Hågelby-Skrefsta skrivit inlägget nedan:

Det skulle behövas ett kultur-/skönhetsråd i Botkyrka.
Politiker ofta "invandrade" till orten från någon annan landsända. De vill sätta sitt avtryck på kartan och förstår inte vilka kulturvärden den "inhemska" befolkningen värnar.
Detta bygge är katastrofalt! Den gamla Götalandsvägen med sin vackra bro har helt "försvunnit" i betongen ... Innan detta bygge blev av trodde jag i min enfald att kommunen var stolta över detta lilla stycke kulturarv. Jag trodde att här kommer någonting fint att skapas, en park, lite blommor, några upplysningsskyltar om att här gick vägen från Svealand till Götaland, hur viktig den vägen var. Här färdades kungar, borgare, bönder och helt vanligt folk via Kolmårdsskogarna ner till södra Sverige.
Botkyrka vill vara en upplevelsekommun - vad innebär upplevelse? För mig ingår i allra högsta grad en tråd tillbaka i tiden, hur ska jag annars förstå min samtid?

2013-11-02 @ 10:49:55
URL: http://hagelbu.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0