Botkyrka en kultur- eller katastrofkommun * 2013-10-27

 

 

Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun, yttrar sig i en intervju i P4 Radio Stockholm om kostnaderna för Dogge Dogelito i körslaget.

 

Berggren understryker att Botkyrka är en kultur- och upplevelsekommun och anser att ”kostnaderna på c:a 500 000 kronor stärker Botkyrkas varumärke, vilket är ett viktigt mål att jobba mot”.

 

Nej, vet du vad Katarina! En kulturkommun är Botkyrka icke. Den ena värdefulla kulturmiljön efter den andra planerar kommunen att bygga sönder eller radera.

 

 Den gamla stenbron, med anor från vikingatiden, vid Ica Maxi skyms av ett okulturellt och urfult bygge
 Hågelby planeras att omdanas till ett nöjesjippo med husvagnar och camping-stugor
 Skårdal, en av kommunens väl bevarade småhusbebyggelse vid sjön Aspen i Bornsjökilen, planerar kommunen att förtäta med villor och nya vägar. Vägar som de gamla villaägarna måste betala trots kommunens nytta

 

Så var det satsningen på Dogges kör. En halv miljon kronor anser Katarina vara en ”försumbar kostnad, för det är ju roligt för kören att uppträda i TV4”. Kören röstades ut.

 

Femton miljoner har Hågelby hittills kostat och ytterligare 1,5 miljoner är avsatta för att rätta till de fel som kommunen tidigare gjort för detaljplanen.

 

Uppförandet av en s.k. ”Naturport” vid Lida med information till besökande och rastutrymmen m.m. Ett belopp av 5 miljoner har avsatts till detta.

 

Den nu 20 år långdragna detaljplanen för Skårdal har redan överstigit 7 miljoner kronor.

 

Den avsatta kommundirektören får en årslön (1 200 000 kronor) som kompensation för att kommunen gav felaktigt uppdrag och för direktörens tystnad. Den nytillsatte direktören får också lön, alltså dubbla kostnader.

 

Vi tittar på hur Botkyrkas kommun rankas bland Sveriges 290 kommuner.
Skolutbildningen hamnar på 279-e plats. Anmärkningsvärt få elever i Botkyrka går vidare till gymnasieutbildning, vilket ger plats nr 250. Högskolebehörighet renderar till plats 268. Det ser ynkligt ut för ”kulturkommunen”.

 

Så till försäkringsbolagens ranking av de 26 kommunerna i Stockholms län:
En hemförsäkring i Botkyrka är dyrast med en jämförlig premie av 2 351 kronor per år. Billigaste kommun är Norrtälje med 1 547:-/år.
Villaförsäkringen i Botkyrka kostar 6 118:-/år. Billigast Norrtälje 4 896:-/år-
Avseende bilförsäkringen blir Botkyrka den dyraste kommunen med 9 928:-/år under det att Nynäshamn framstår som billigast med 6 797:-/år.
Vad berättar det om Botkyrka?

 

Nej Katarina Berggren, försök inte med blå dunster att Botkyrka skulle vara speciellt märkvärdig att leva och bo i. Kommunens allra mest prioriterade verksamheter skall vara vård, skola och omsorg. Där brister det i kommunens hantering, där saknas alltid pengar. Satsningar på cirkus, körslag, nöjespark och diverse upplevelser är en klandervärd hantering av kommuninnevånarnas pengar.

 

Katarina, hade Du inte varit politiker utan en VD i ett större företag och hanterat företagets tillgångar på det sätt Du gör i Botkyrka, så hade Du fått sparken på stående fot. Tänk på att valet nästa år kan straffa de odugliga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0