Vad tycker Naturskyddsföreningen om en nöjespark i Hågelby? * 2013-09-13

      Naturskyddsföreningen vakar över och värnar om Hågelby-Skrefsta

 

Så här säger i sammandrag Naturskyddsföreningen Botkyrka-Salem i sitt remissvar till kommunen:

 

Bornsjökilen: Botkyrka kommun har i RUFS arbetet förbundit sig att skydda Bornsjökilen. Men det arbetet är av ringa värde då man samtidigt planerar att försvaga den genom exploateringen av Hågelby nöjespark. Agerandet tolkas som ett spel för galleriet.

 

Artinventering: Det är nödvändigt att säkerställa flora och fauna i området genom en fördjupad och vid olika årstider fullständig inventering.

 

Jordbruksmarken: Att förlägga en nöjespark på produktiv jordbruksmark är problematiskt när jordbruksmarken föröds, asfalteras och byggs igen. I en nära framtid kommer enligt alla prognoser all jordbruksmark att behövas. Det är högst anmärkningsvärt att kommunen fortsätter att gå emot sina högt uppsatta klimat- och miljömål i ”Botkyrkas gröna värden”.

 

Hållbarheten: NSF kritiserar kommunens planbeskrivning där de sex hållbarhets-utmaningarna anpassats till Nöjesparksexploateringen. Med målet en miljon besökare per år, dvs mer än 10 gånger fler än Botkyrkas innevånarantal, är det oförståeligt hur detta stämmer med Ahlborg+10 deklarationen. Det är vidare ställt utom allt tvivel att nöjesparken kommer att bidra med ytterligare klimatutsläpp och hälsovådliga partiklar, speciellt för Albyborna.

 

Riksintresse: Vi delar till fullo Miljökonsekvensbeskrivningen i planförslaget som fastslår att planen medför en stor negativ påverkan på riksintressant kulturmiljö. Dessa värden kan aldrig återskapas.

 

Alternativ: NSF förordar ett kommunalt naturreservat som knyts samman med Natura 2000 området Ekholmen för att stärka Bornsjökilen till våra kommande generationers rekreation och vila.

 

Utställningen: NSF klandrar den genomförda utställningen, där alla dokument skall finnas på angivna medborgarkontor. Inget medborgarkontor hade fullständiga handlingar, främst saknades miljökonsekvensbeskrivningen på alla kontor.

 

Naturskyddsföreningen avstyrker exploateringen av Hågelbyområdet för nöjens skull. Projektet är dyrt, ohållbart, riskfyllt och behövs inte!

 

Kommunens svar kortfattat: Nya argument som ger anledning till förändringar av förslaget har enligt kommunens bedömning inte kommit fram.

 

Se vidare Naturskyddsföreningens informativa hemsida: www.Gaerdsmygen.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0