Hästsporten i Botkyrka utraderas * 2014-02-03

 

 

Botkyrka kommun har synnerligen goda förutsättningar att profilera sig som Stockholms närmaste hästkommun med hästen som länk mellan stad och land men också som länk mellan människor med olika bakgrund och ålder”.

 

Så skev Christina Risshytt-Colman, Kultura AB i sin utredning ”Projektrapport Häst-och ridverksamheten i programområdet” från 2009. Undrar om någon politiker har läst denna utredning överhuvudtaget?
Beställd av Botkyrka kommun inför detaljplaneringen!

 

Utredningen föreslår att kommunen medverkar till en lösning där Hågelbys hästar flyttar till Skrefsta Gård som en integrerad del av BRS.

 

Lösningen, som kommunen nu har presterat, är att Hågelby Stallförening är uppsagda och måste flytta från området.

 

Förvånande är att i ett avtal mellan kommunen och Bolaget (FLAB) läser vi att ”Bolaget ska medverka till att finna en för stallföreningen godtagbar lösning”.

 

Så har inte skett! En icke godtagbar lösning är att nu försvinner ett 30-tal hästar från Botkyrka. Stallplatser är idag en bristvara i Botkyrka och problemet att hitta nytt är stort. Dessutom dräneras BRS på medlemmar och ideellt arbete från stallföreningen i Hågelby.

 

Det är inget som bekymrar Katarina Berggren, som deklarerat att ”stallföreningen inte får mer hjälp”.

 

En viktig kultur i Hågelby, dvs hästkulturen, som funnits här sedan 60-talet jagas brutalt bort av Botkyrka kommun.
Snart är det Skrefstas hästar som står på tur. Ty det är väl ingen som tror på kommunens försäkran att de skall verka för att hästverksamheten och nöjesparken skall samverka? Det är en omöjlig symbios.
Botkyrka kommuns löften är av noll och intet värde.

 

 

 

Riskkapitalbolaget har option att köpa markerna i Hågelby – Skrefsta enligt avtalet. Kommunen har då förlorat rådigheten över området.
De totala avhästningen i Botkyrka kommun är då ett faktum! Det är väl ingen som är så naiv att tro att kommunen eller Bolaget lägger ned 150 miljoner för att bygga en ny ridanläggning?

 

Ett utvecklat hästmecca i Botkyrka kommun –det hade varit ett bra sätt att placera kommunen på kartan.


Kommentarer
Postat av: Jenny

Mej veterligen finns det MASSOR av stall och stallplatser i Botkyrka (och närkomunerna Haninge, Nynäshamn och Södertälje) Och varför vill man ha häst i ett begränsat område när man kan ha milsvida ridvägar så fort man kommer ut ur detaljplanerade områden ?

2014-02-04 @ 06:13:29
Postat av: C-H Ramsay

Nej Jenny, det finns inte massor av stallplatser i Botkyrka. Medborgarna vill ha sina hästar och idka ridsport i sin närhet. Hågelby har goda kommunikationer och är lättillgänglig. De ungdomar som rider har inte tillgång till bil. Dessutom finns två stora ridhus i Skrefsta.

2014-02-04 @ 11:15:08
Postat av: Lotta

Det finns 4-5 anläggningar i Botkyrka kommun som erbjudit sig inhysa alla medlemmar och deras hästar. Flera av dom 15-20 minuter med buss från hågelby. Detta har inte passat hågelby, då det varit för långt bort eller för dyrt. De har idag, nog utan att överdriva, den billigaste hyran i hela sthlm.
Alla hästar som står på hågelby idag ägs av vuxna personer med egen inkomst och möjlighet till körkort.

Alla andra har sina hästar utanför tätbebyggt område, varför kan inte hågelbyarna ha det?

2014-02-09 @ 16:27:34
Postat av: Gunilla Nuse

Lotta, vilka 4 - 5 anläggningar är det Du talar om?
Har de också ridhus?

2014-02-11 @ 17:54:06
URL: http://hagelby.blogg.se
Postat av: Jenny

Som svar om Lottas inlägg > Gunilla Nuse.
Ja Dalsta (byte krävs i vårsta, 28 min m buss från Tumba) har platser MED fullstort ridhus + uetvolt 20*40, Wiad (buss 20 min från Tumba (utan byte), ca 10 min gångväg (samma som till Elvesta)) har stallplatser med fullstort ridhus + utevolt 20*60, Snäckstavik (buss 15 min med buss från Tumba (utan byte), ca 50m till stallet) har ett litet ridhus (28*18) samt 2 st utevolter (20*40 + 22*65). Sen ligger det en massa andra stall utmed väg 569 (mot Skanssundet, buss som Wiad och Snäckstavik) Förvisso utan ridhus, men det har ju inte Hågelby i dagsläget så jag förstår inte frågan. Varför det inte duger utan ridhus när Hågelby ALDRIG haft ridhus innan...

Södertörn Ryttarcenter ligger förvisso i Nynäshamns kommun så det kanske inte ska räknas in.

Svar: ´Nej Jenny, du har nog missat en viktig bit i saken. Hågelby Stallförening är medlemmar i BRS, de betalar en anläggningsavgift och har tillgång till ridhuset och träningar och tävlingar på BRS. Viktigt att veta är också att stallföreningens medlemmar ställer upp med ideelt arbete i BRS. Så dräneringen på medlemmar i BRS har redan börjat och lär bli mer när exploateringen av markerna påbörjas. En stor potential, hästverksamheten utraderas långsamt i det nära samhället i Botkyrka. Det är skandal!!!!
hagelby.blogg.se

2014-02-27 @ 18:00:46
Postat av: Jenny

Jag känner VÄL till BRS då jag själv tävlat för dem till och från under åren. Och även Hågelby då jag stått där själv (förvisso länge sen)... Och vad säger att man måste sluta tävla/hjälpa BRS för att man flyttar ? Vet många ryttare som tävlar för BRS som INTE står på Hågelby. Och ALLA medlemmar/tävlingsekipage har samma rätt till träning på BRS. Inte bara Hågelbyarna.
Sen att BRS tappat tävlingsryttare har inget med nedläggningen att göra, utan deras KRAV på att man MÅSTE hjälpa till på tävlingar för att ens få tävla för BRS. Det är tex min anledning till att jag inte kan tävla för BRS. Jag hinner inte hjälpa till. Jag har ett heltidsjobb, hästar att ta hand om och vill gärna hinna tävla lite själv. Och tror att många väljer bort BRS att tävla för (och iom det även medlemskap) just iom deras arbetsplikt som finns.

2014-03-04 @ 14:50:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0