Romeo och Julia i Hågelby * 2014-02-06

                        Nöjesfältets ägare Johan Lindgren

 

En spännande historia om förbjuden kärlek från förra seklet.
Gröna Lund på Djurgården i Stockholm startades och senare ägdes av ingenjören Gustav Nilsson, portarna slogs upp med buller och bång redan 1883.

 

Så en dag 1924 dök en utmanare upp. Ett resande sällskap slog upp sitt tivoli och nöjesfält på den tomma ödetomten mitt emot Gröna Lund på Allmänna Gränd i Stockholm.
Johan Lindgren var inkräktaren, ovänskap uppstod så till den milda grad att en dag låg en död häst utanför porten till Gröna Lund för att om möjligt tvinga besökarna över till Nöjesfältet.

 

Lindgren hade en son som hörde till Nöjesparken, Nilsson hade en dotter som hörde till Gröna Lund familjen. Nu gick det som det gör i dylika fall, kärlek uppstod.

 

Sonen John Lindgren från nöjesfältet uppvaktade dottern Ninni Nilsson från Gröna Lund, och det i all hemlighet. Det var inte populärt. Familjefejden var ett faktum. En segdragen kamp om besökarna utbröt. Familjerna saboterade för varandra.

 

Sonen John Lindgren (nöjesfältet) och Ninni Nilsson (Gröna Lund)  1941 och 1942

 

Ninni ärvde Gröna Lund och John ärvde nöjesparken när föräldrarna avled.
Nu var det fritt fram för de älskande från respektive släkter att gifta sig. 1942 slog de samman sina ägodelar, det finare Gröna Lund gick så ihop med det slätstrukna nöjesfältet. År 1957 stängdes Lindgrens nöjesfält för gott. Gröna Lund blomstrar och ägs i dag av Clas Ohlson & Co.

 

Bloggkommentar:

Arvingen JohnJohn Lindgren vill nu förverkliga sin pojkdröm att på nytt starta ett nöjesetablissemang. Han har valt Botkyrka och Hågelby för sina planer. Pengarna från försäljningen av Gröna Lund räcker inte långt. Kapital från norska riskkapitalister måste till för den etableringen vid Hågelby.

 

Medborgarna i Botkyrka rasar mot alla planer att skapa ett nytt nöjesfält i Hågelby – Skrefsta.

 


Fritt från en artikel i Sv D den 2 februari 2014.
Bilder ur Gröna Lund´s arkiv
Första sidan av veckotidningen Se den 10 – 17 juli 1942


LÄNK


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0