Sammanställning av händelser – misstag i Botkyrkas nöjesparksarbete, del 1 * 2017-04-08

          De spektakulära nöjesattributen kollapsar
 
 

I lokalpressen denna vecka (w 14) läser vi att alla planer, utom förslaget med Ekotopia, nu är förpassade tillbaka till ritbordet.
Vi har gjort en historisk blick tillbaka från 2008 och noterar hur inkompetent hela Hågelby Nöjesparkprojektet har hanterats av Botkyrka kommun.


Historielektionen i korthet:

 

Ramavtalet 2008 överklagades bl.a. av Botkyrka Ridsällskap (BRS) som avvisades, med motivet att ”föreningen tillhör ej Botkyrka” enligt kommunens uppgift. Trots det, är faktiskt BRS en remissinstans! Gjorde inte Kommunen ett fel här?

 

År 2008 utfördes en enkätundersökning om inställningen till en Familjepark och som kommunen lutade sig emot. Fel frågor ställdes och inga negativa konsekvenser med en nöjespark redovisades.

 

Någon gång år 2009 missade kommunen att utlysa ett samråd i Hallunda Folkets Hus för allmänheten. Nytt samråd utlystes därför i X-center och det samrådet blev uruselt och en demokratisk katastrof.

 

Kommunen beställde en Hästutredning inför detaljplanearbetet 2009. Denna utmärkta utredning för att vägleda kommunen saknades i litteraturlistan i både WSP;s MKB och även i Swecos MKB 2010, som ingår i handlingarna.

 

Januari 2010 upptäcktes att Naturskyddsföreningens yttrande hade ”glömts bort” i utställningshandlingarna. Det glömda dokumentet hängdes upp i utställningslokalen 2 dagar innan sista utställningsdagen. En anmärkningsvärt tendentiös hantering.

 

Kommunen missade att säga upp Hågelby Stall i tid, hyresperioden förlängdes automatiskt. (Bra i och för sig men visar hur dåligt allting sköttes.)

 

I början av planprocessen planerades för hästflytt till Lindhov. Det var mycket dåligt underbyggt. Där råder nämligen ”förbud för ny bebyggelse” enl. Länsstyrelsen.
Svårt att hitta annan mark och dyrt skulle det bli att bygga nytt någon annanstans. Så det blev en kovändning från kommunen.
”Hästhållningen utgör ett mervärde, ett trivsamt inslag i den lantliga miljön ur rekreationssynpunkt” sade nu kommunen i ett samråd 23/12 2011.

 

BRS arrenderar mark till bete fram till år 2023. På den marken detaljplanerade kommunen helt sonika för campingområde, trots Länsstyrelsens påpekande om olämpligheten.
BRS hävdade sin rätt till arrendemarken i ett yttrande.

 

Kommunen tvingades lyfta bort BRS arrendemark från detaljplanen och en ny utställning med förenklat planförfarande ägde därför rum i maj 2012.

 

Det förenklade planförfarandet överklagades av Hågelby stallförening som varande formaliafel. Länsstyrelsen upphävde därför antagandebeslutet i mars 2013. Kommunen måste således göra om utställningen med ett fullständigt planförfarande.

 

Den nya kommundirektören, Åsa Ratcovitch, tvingades lämna sin tjänst efter bara 2 år. Med politikers goda minne utförde Åsa Ratkovitch en brådskande upphandling gällande Hågelby utan gängse upphandlingsrutiner. För att slippa besvärande polisanmälan gjorde parterna en överenskommelse. För 1,2 miljoner (plus munkavle) i avgångsvederlag måste Åsa R sluta. med omedelbar verkan p.g.a. ”samarbetssvårigheter”.

 

Våren 2013 ställdes detaljplanen ut igen, nu med fullständigt planförfarande.

 

Utställningen var undermåligt genomförd med handlingar som fattades på många utställningslokaler. Kommunen JO-anmäldes den 29/5 2013 för brott mot tillgängligheten.

Av någon dunkel anledning förlängdes plötsligt utställningen med 2 månader.

 

Fortsättning följer i kommande blogg


Kommentarer
Postat av: Kenneth D

Tack för att ni är tillbaka med Hågelby bloggen ,
har saknat er det senaste året

2017-04-10 @ 20:58:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0