Vad tycker Landshövding Per Unckel om Botkyrkas Hågelby?

Hågelby park i sommarprakt
 
En av de sista natur-kulturpärlorna i Botkyrka hotas nu starkt av en massiv utplåning.
 
Botkyrka kommuns styrande politiker önskar hellre se en nöjespark av gigantiska mått här och offrar så gärna detta unika landskap.
 
Våra öron nås av ryktet att landshövdingen Per Unckel stödjer Botkyrkas politiker i deras projekt att omvandla Hågelby-Skrefsta till en kommersiell nöjespark. Det är vad kommunen behöver för att nå en åtråvärd tillväxt.
 
Vi vill ställa några frågor till Landshövdingen.
 
Har Du strosat runt i Hågelby en vacker försommardag? Tagit till Dig friden bland picknickande familjer, barn som flockas runt 4 H´s djur, repar gräs och förtjust matar dem, vackra hästar i försommarhagar, några små barn som förtjusta försöker bada i fontänen, en liten hopptävling för kaniner med glada barn runt hoppbanan, böljande öppna vyer över jordbrukslandskapet, ja allt andas frid och harmoni, fritt från kommers, stress och krav.
 
Har Du vandrat runt i markerna kring Hågelby och Skrefsta och tagit del av en arkeologiskt kunnig och engagerad guides berättelse om fornstora dagar och vad som gömmer sig i markerna från järn och bronsåldern och låtit Dig kittlas av fantasin och hisnande tankar om hur man levde här förr i tiden?
 
Har Du stått vid sjön Aspens strand vid Hågelby och blickat ut över den glittrande vattenspegeln? Plötsligt kommer den mäktiga fiskgjusen (som häckar vid sjön) sakta glidande över vattnet, en mäktig syn och unik så nära bebyggelse. En naturupplevelse!!
 
Hela detta unika område med alla dess naturliga kvaliteter är skyddat av Riksintresset. Landskapet är en oskattbar unik tillgång och en orörd pärla.
 
Hågelby-Skrefsta är dessutom ett mycket samhällsnära och lättillgängligt utflyktsmål för kommuninnevånarna i närliggande områden (Alby, Fittja, Hallunda, Norsborg, Tumba)
 
I vår allt mer urbaniserade värld är rätt beslut att nu slå till nödbromsen och hindra Botkyrkas sista pärla att kommersialiseras och förändras intill oigenkännlighet.
 
Välkommen ut till de öppna landskapen i Hågelby, Per Unckel. Njut av friden och skönheten, njut av den naturliga naturen. Förstå vansinnet med att bygga en nöjespark här. Vi har kommande generationer att tänka på. Det är allas vår skyldighet.
 
 
____
Vi önskar våra läsare en trevlig midommar
/Gunilla Nuse o C-H Ramsay


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0