Otillåtet stöd till näringsidkare i Botkyrka ◊ 2011-09-20

 
 
Ett exploateringsavtal mellan Botkyrka kommun och familjen Lindgren AB (FLAB) gällande "projekt familjepark /nöjespark i Hågelby-Skrefsta" är under arbete i kommunen.
 
I kommunens antagandehandling (29/4 2011 ref. G.Hagander och U.Ryk) kan man läsa (sid 10) "att kommunen kan komma att upplåta området med tomträtt alternativt sälja det. Vid upplåtelse med tomträtt kan inte fastigheten styckas utan kommunens medgivande".
Vad säger den luddiga skrivningen egentligen?
Slutsatsen måste bli att om/när kommunen säljer Hågelbys marker till fam. Lindgren AB, ja då kan företaget stycka och sälja tomter till hugade spekulanter för stora pengar. Men det går också bra med kommunens medgivande vid tomträttsavtalet!
 
Det skulle kunna bli en fantastisk gräddhylla på Hågelbys anrika marker.
Ingenting är omöjligt i Botkyrka kommun, lagom eller inte lagom!!
 
Otvivelaktigt kan förfaringssättet att upplåta/försälja marken i Hågelby falla under "lagen om offentlig upphandling" alternativt handla om "otillåtet stöd", (EU:s regelverk.)
 
En jurist vid Sveriges kommuner och landsting, Olof Moberg uttalade i en artikel i SvD den 27/11 2011 att "det finns regler i kommunallagen, som säger att man inte får gynna en enskild näringsidkare", vidare "finns EU:s statsstödsregler, som säger att det är otillåtet att ge stöd till enskilda företag."
 
Rimligtvis finns det många företag, som för nöjes skull vill ha ett lika förmånligt avtal som familjen Lindgren AB får av Botkyrka kommun. Men de har aldrig fått möjlighet, vare sig via offentlig annonsering eller via anbudsförfarande.
 
Vad har Familjen Lindgren gjort för att förtjäna denna favör?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0