Glad påsk i Hågelby * 2013-03-29

 
Botkyrka kommun ger
mycket arbete med alla sina högtflygande planer
 
Frestelsen i det gröna är stor
 
             Men inget är starkare än den svagaste länken
 
 
När påskäggen är uppätna kommer vi med en rykande färsk blogg
 
 
Vi som bloggar önskar alla våra läsare en riktigt glad påsk
/Gunilla Nuse och C-H Ramsay

Earth Hour för miljön i Hågelby, Botkyrka * 2013-03-23

 

En manifestation och en signal från WWF till makthavare att ta klimathotet och klimatförändringarna på allvar.
Botkyrka som vill vara en miljökommun är självklart med. Politikerna vill visa att de också förstår och bryr sig.

 

 

 

Fackeltåget går mot Hågelby Gård från Alby och Tumba. Ryttare med facklor och Naturskyddsföreningens logotype på både hästar och ryttare skrittar med i tåget. De kommer från Hågelby stall, BRS samt 4-H gården. Det är ett uppskattat inslag.
Facklor lyser upp i marsskymningen, lyser över ännu snöklädda åkrar. Ett öppet landskap möter vår syn.

 

Fackeltågen avslutas i Hågelbyparken där facklorna plötsligt bli till irrbloss. Existensen för hästar, åker och äng, ekotjänster, biologisk mångfald och allemansrätt är starkt hotade i Hågelby – Skrefsta!

 

Vilken dubbelmoral, vilket hyckleri av Botkyrka kommuns styrande. I ärlighetens namn hade det enda rätta varit att klart deklarera ”Nej, vi kan inte deltaga i Earth Hour för miljön, eftersom vi snart skall bygga en nöjespark i jätteformat här, och den blir väldigt långt ifrån miljövänlig”.

 

Hågelby Nöjespark kommer att bli en s.k. ”tillväxt”, som bygger på fortsatt tillgång på billig olja. De styrande i kommunen har inte fattat att redan detta årtionde kommer den ändliga fossila oljan att våldsamt minska.

 

Allt vi konsumerar idag bygger på tillgång på billig olja, så även den planerade nöjesparken.


Vatiklanen byter påve * 2013-03-17

Kardinalfel i Botkyrka den 28/2 2013           Jubel i kommunalhuset "Vi har en ledare"

 

Efter några mörka dygn i den hermetiskt slutna kommunbyggnaden lyckades klustret av politiker och byråkrater skaka fram en ny t.f. direktör för alla tjänstemän.

 

Det är inte den första gången som den gamle avgår under bilan, men med sockrat lönekuvert, som räcker fram till februari 2014, gick medicinen ner och sjukdomen var som bortblåst.

 

Mycket spännande och faktiskt lättare än vad jag trodde” rapporterar Katarina Berggren i ett öppenhjärtligt möte inom kommungruppen.


Botkyrkas kommundirektör har slutat ¤ * 2013-03-10

            Åsa Ratcovich slipper se förintelsen av Hågelby

 

Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, var en av deltagarna i den valberedning som utsåg Håkan Juholt till partiordförande för socialdemokratiska partiet. Katarina uttalade sig med orden ”Jag tror att vi fått den mest spännande och kompetenta person, som kan föra partiet vidare”. Så fel det var! Den samfällda rörelsen avskedade Juholt med omedelbar verkan.

 

Så har vi kommunen i Botkyrka. Där skulle en ny kommundirektör anställas. Efter en grundlig genomgång av kompetens, erfarenhet, oförvitlighet, partilojalitet och handlingskraft valdes Åsa Ratcovich, från Svalöv i Skåne.
Det var med stor förväntan som Åsa tillträdde den ansvarsfulla posten som kommun-direktör, dvs högste chef över alla tjänstemän i förvaltningen.
Vi känner stort förtroende för henne och hon stämmer väl in på vår kravprofil” säger Katarina Berggren. ”Åsa Ratcovich är den typ av ledare som passar in i Botkyrka och som på ett övertygande sätt kommer att fortsätta göra Botkyrka till en kommun långt ifrån lagom”.

 

Vad Åsa R inte visste var att kommunen är ett getingbo i en bikupa, full med kontroversiella och tvivelaktiga affärer. En ekonomi i fritt fall, underlåtet underhåll av bostadsbestånden i Alby, försäljning av Alby´s bostäder till riskkapitalist, vinstutdelningar från bostadsbolaget till cirkus i Hangaren, katastrofalt dålig skola, åldringsvård ej värt namnet vård, ruinerande utdebitering av vägavgifter i Skårdal och så det allra sämsta dvs Hågelby Nöjespark.

 

Det har trixats, myglats och krängts för att till slut baxa den verkligt kontroversiella nöjesparken till beslut i kommunfullmäktige. Fullmäktiges majoritet blundade för alla de fakta som presenterades på mötet. Det var en pina att notera hur undermåligt ett beslut kan fattas.

 

Det var vid fullmäktigemötet som exploateringsavtalet för Hågelby Nöjespark presenterades. Det framstod som uppenbart att det hade varit mycket tuffa förhandlingar med J.J. Lindgrens Norska riskkapitalisters jurister, som krävde allt fler fördelar vid skrivningen av avtalet.
Åsa Ratcovich tog därvid ett ödesdigert beslut att anlita några vänners advokatfirma från hennes hemkommun, för att möta de Norska juristernas krav. Botkyrka kommun behövde juridisk assistans på heltid under fyra månader för cirka 1,4 miljoner kronor. Resultatet blev ett sammelsurium av tillägg, bilagor och otydligheter i avtalsskriften.
Rent hiskligt, kort sagt.

 

Nu var det så att juristfirman kostade långt över gränsen för tillåtet utan upphandling enligt kommunallagen. Åsa hade inte gjort någon upphandling i den framtvingade brådskan att snabbt få ett exploateringsavtal.

 

Det blev tidningsartiklar och fokus på oegentligheter i kommunen. Åsa R framstod som en belastning och en överenskommelse krävdes, så att Åsa slutade sin anställning med omedelbar verkan.

 

Katarina Berggren jublar ”Vi behöver en ny kraft i kommunen och vi kan nu dölja oegentligheterna”.

 

Åsa Ratcovich kan faktiskt se det som en skänk från himmelen.

 

Hon får 1 100 000 kronor i avgångsvederlag. Hon slipper vidare ansvar för bostadsförsäljning, skolan, åldringsvården, vägarna i Skårdal och så undgår hon att se förödelsen av det vackra landskapet i Hågelby, under riskkapitalets giriga fingrar.


Föredraget ”Kollaps” av David Jonstad * 2013-03-01

Katastrofalt miljöförstörande jakt på den sista oljan ur den Kanadensiska oljesanden

 

Brist på olja, ekonomisk kris, översvämningar och orkaner, rör det Botkyrka?

 

Författaren till boken Kollaps ställer den frågan i sitt intressanta, väl underbyggda och välbesökta föredrag i Tumba bibliotek den 18/2 2013, ett evenemang av Botkyrka kommun, Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen.

 

Ekonomisk tillbakagång, arbetslöshet, torka, svält, sinande resurser och ökande motsättningar, är dessa tecken på en omfattande förändring av det samhälle som vi tagit för givet?
Kan det liknas vid en kollaps eller snarare ett långsamt sönderfall av ett samhälle, men som samtidigt ger plats för något nytt och hållbart?
Även den frågan ställer David Jonstad bl.a. i sin bok.

 

Mänskligheten har bränt sig igenom ca hälften av det fossila energilagret, den lättåtkomliga och billiga delen av oljan. Vi gör slut på ändliga resurser som ingen annan civilisation hade kunnat drömma om.
Utan tvekan ett rejält party med efterföljande baksmälla. Sagan om de eviga framstegen börjar låta som just en saga.

 

Och visst rör detta faktum även Botkyrka!
Botkyrka bygger in sig än mer i oljeberoendet när den gigantiska Nöjesparken i Hågelby står färdig, och som skall ge ”klirr i kassan” och glans åt politikerna,. Ett klirr i kassan som klirrar mest hos norska riskkapitalister, inte i Botkyrka kommuns kassa.

 

Vi läser vidare i David Jonstads bok att världen nådde sin oljetopp år 2006. Sedan dess sjunker produktionen i oljefälten i en allt snabbare takt. Samtidigt ökar beroendet av olja, vilket vidgar gapet mellan utbud och efterfrågan.
Många, inte bara USA:s regering, fruktar att panik utbryter ifall sanningen om världens sinande oljetillgångar kommer fram.

 

Oförstånd, okunskap, likgiltighet, maktlystnad och förnekelse hos de styrande politikerna i Botkyrka får till resultat att Botkyrka förlorar sin absolut sista samhällsnära änglamark i Hågelby. De ekotjänster, som finns där, offras på tillväxtens heliga offerbord.

 

Upp växer istället en stadsgata med hotell och handel på värdefull jordbruksmark. Upp växer stora byggnader med olika nöjesinnehåll. Camping o husvagnar trängs på de f.d. åkrarna. Åkattraktioner och sagopark tronar i den gröna Bornsjökilen. En strid ström av bilar (en miljon besökare/år) förs in i området.

 

En bubbla av förväntningar infinner sig.
När de första investerarna börjar plöja ned pengar i den lovande nya marknaden går priserna upp vilket lockar fler spekulanter. Generösa lån gör att många kan satsa stora summor pengar. När mer pengar kommer in i bubblan fortsätter den att växa och dra in än fler investerare. Tills plötsligt en dag något inträffar (t.ex peak oil eller ekonomisk kris) och tillväxtbubblan brister.

 

Den Stora Förnekelsen härjar i Botkyrkas gröna kommunhus!

 

Läs David Jonstads bok "Kollaps". Den finns på bokrean nu.


RSS 2.0