Upplösning av samhällsordningen i Tumba Skog * 2021-02-02

 

   En våtmark med höga naturvärden mitt i byggområdet       /Foto:  C-H Ramsay

 

     Tunga maskiner rullar snart in i Tumba skog och utplånar 3/4 av den tätortsnära skogen med alla dess höga naturvärden. Värden som dock inte finns enligt Botkyrka kommun.

      Det är nämligen OK och lagligt enligt kommunen att utföra en Naturvärdesinventering och samtidigt mörka naturvärden som de facto finns i skogen. Ca 30 fågelarters habitat kommer snart att förstöras. Den biologiska mångfalden är starkt hotad. Antalet rödlistade arter i skogen har ökat på några år (SLU:s Artdatabank). EU´s Artskyddsförordning som syftar till att säkra den biologiska mångfalden genom att bevara naturliga miljöer inom EU, har satts ur spel i planprocessen. Hotade och sårbara fågelarter i Tumba Skog är nu: Björktrast, Rödvingetrast, Kråka, Gulsparv, Duvhök, Spillkråka, Stare och Grönfink.    

      Det synes också vara OK att en tjänsteman i Botkyrka kommunhus har ändrat och strukit meningar i Naturskyddsföreningens samrådsyttrande år 2017 (urkundsförfalskning enligt brottsbalken) när föreningen framförde kritik av den ofullständiga naturvärdsesinventeringen. Således, kritiken mörkades!

 

      OK för kommunen är också att godta ett allvarligt fel i Länsmuseets utredning om kulturvärden i Tumba Skog, där det felaktigt beskrivs att Tumba Skogs kallkälla förstördes då järnvägen byggdes. Kallkällan från forna dagar porlar besynnerligt nog alltjämt friskt i skogen. Strax intill källan skall en 17 m bred bilväg nu byggas (!)

 

      Till de många kommunala miljökatastrofer i Botkyrka som sopbergen av plast i Kassmyra och Kagghamra, stenmassor runt Botkyrka kyrka och Eriksberg samt PEFOS i grundvattentäkter lägger vi nu till den kommande naturförstörande exploateringen i Tumba Skog, där framförda och bevisbara felaktigheter i planprocessen fullständigt har negligerats av de styrande i kommunalhuset.  

 

/Gunilla Nuse och Carl-Henrik Ramsay


RSS 2.0