Vem skyddar Botkyrkas samhällsnära grönytor i Hågelby?


 
Något moraliskt eller lagligt skydd finns tydligen inte för att skydda Hågelby-Skrefsta-Skårdals kulturlandskap.
 
De lagar som finns för att skydda Riksintresset (miljöbalken 3-4 kap.) verkar inte räcka till när politikerna slår ihop sina kloka huvuden för att klura ut formuleringar som kringgår lagen. Kryphål finns ju alltid. Dyra konsulter, som är experter på att trixa sig runt lagar, hyrs in för höga kostnader av Botkyrka kommun.
 
Sthlm stadsmuseum förbereder nu ett system för att K-märka grönytor mellan befintliga hus, som de menar kan också vara kulturhistoriskt värdefulla. "Vi måste bli duktiga på att värdera även det gröna" säger Klara Johansson, byggnadsantikvarie på museet och ansvarig för projektet. (Svd 14/3 2011)
 
Syftet med projektet är bl.a. att planerare och politiker ska ha ett bättre underlag när ny bebyggelse projekteras så att det inte exploateras in i det gröna.
 
Hågelby-Skrefsta-Skårdal är ett strålande exempel på skyddsvärd natur när den är som bäst. Herrgårdslandskapet, arkeologiska lämningar, jordbrukslandskapet, allemansrätten och den gröna Bornsjökilen utgör här en skatt för oss och för kommande generationer.
Mycket riktigt har Botkyrka kommun i sin senaste översiktsplan förklarat detta område som bevarandevärt. I den nya utmärkta rapporten "Botkyrkas gröna värden" finns många bra skrivningar hur naturen i Botkyrka skall tas tillvara.
Ja, så har vi lagen om Riksintresset, som så väl passar in på området.
 
Det skydd Hågelby-Skrefsta-Skårdals grönytor har eller rättare sagt borde ha, är de förtroendevaldas och tjänstemännens insikt, klokhet och kunskap att bevara landskapet för framtida generationer. Tyvärr, de kunskaperna eller viljan finns uppenbarligen inte i Botkyrka kommuns korridorer.
De till och med tycker att en nöjespark med allt vad därtill hör passar in i kulturlandskapet och gör det inte det "skall de i alla fall försöka bygga så lågt och osynligt som möjligt så att ingenting förstörs" (MKB).
 
Länsmuséets tidiga samrådsyttrande (15/12 09) är intressant. De skrev:
 
Botkyrka kommun bör noga överväga om de föreslagna exploateringarna är i överensstämmelse med intentionen att utveckla Bornsjökilens värdefulla natur-och kulturlandskap
 
Glad påsk önskar vi våra läsare!
 
Gunilla Nuse och CH Ramsay


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0