Botkyrka kommun slösar skattepengar ◊ 2011-08-22

 
Sommaren 2009 släpptes rapporten "Långt ifrån lagom" på Timbro. Rapporten går igenom ett antal kommuner som har satsat mycket på kultur och fritid samtidigt som man gjort nedskärningar i vård, skola och omsorg. Titeln kommer från Botkyrkas kommunslogan.
 
Botkyrka behöver under perioden 2010 – 2013 effektivisera och spara. Barn och ungdomsnämnden skall spara 25,7 miljoner kronor och utbildningsnämnden 11 miljoner. Samtidigt var det tydligt att både cirkus och skidtunnlar var prioriterade. 2009 skulle bl.a. kommunen satsa 850 000 kronor på cirkus i bostadsområden och gatuteater med 700 000 kronor. Vad gäller skidtunneln sade såväl det kommunala bolaget som kommundirektören och kommunstyrelsen att man räknar med att tunneln finansieras med "sponsorer". Det betydde att skattebetalarna står där med risken eftersom riskkapitalet i ett kommunalt bolag är skattepengar – dvs pengar, som om bolagets affärer inte går bra, skall tas ur samma kassa som även bekostar hemtjänsten och lärarlönerna. Varje prestigeobjekt som drivs i dylika bolag riskerar därför att tränga undan mer angelägna utgifter.
 
En ingiven Slöso-anmälan på Botkyrka kommun lyder i korthet:
 
Botkyrka har ett fantastiskt varumärke. Ett stort sammanhängande natur- och kulturområde, ett historiskt landskap med öppna vyer, stillhet och ro. Landskapet ligger nära sjöarna Tullingesjön och Aspen mitt i Bornsjökilen. Ett landskap med arkeologiska lämningar från bronsåldern. Tillika mycket samhällsnära och tillgängligt för fritidsfolk. Ett landskap av riksintresse.
Men det är snart slut på den idyllen.
Här skall exploateras! En gigantisk nöjespark är projekterad i Hågelby – Skrefsta och planerna är långt framskridna.
 
Botkyrka kommuns politiker har ett starkt behov av att sätta sig på kartan och få ett landmärke av klass (arenafeber). Som förevändning framhåller de att ett antal arbetsplatser skapas i kommunen.
 
Kommunen brottas med dålig ekonomi och stora låneskulder och svaga skatteintäkter. Kärnverksamheten prioriteras inte. Stora summor satsas på kommunens hjärtefråga cirkus och upplevelseindustri istället.
 
Det är mörkt i kommunernas kassa. Botkyrka kommun måste skriva ned den ekonomiska tillväxten, avsevärt minska låneökningen för nästa år, eftersom skatteintäkterna väntas minska pga den hotande oron inom världens ekonomier. Allt bidrar till lägre sysselsättning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0