De stora stegens förintelse i Botkyrka ◊ 2011-02-17

 
 
Botkyrka kommun blir den första kommunen i länet, som effektivt och med öppna ögon har påbörjat den slutliga lösningen på Bornsjökilens förintelse.
Bornsjökilen, det så viktiga och sammanhängande grönområdet för människor, djur och växter i Botkyrka, hotas.
 
Den tänkta nöjesparken, som skall placeras mitt i en stor del av Bornsjökilen i området Hågelby –Skrefsta kommer att bebyggas med stadsgata, 4 våningshus, stora byggnader för olika aktiviteter, tält och camping, 200 övernattningsstugor, vattenland, sagopark, en stor utomhusscen för 50.000 besökare och mycket mycket mer, som inte redovisats än.
 
Det är lätt att förstå att Bornsjökilen blir totalt avskuren och förminskad av detta planerade innehåll. De i planhandlingarna utlovade små träden och buskarna och alla fina plantskoleblommor och två små ekodukter att trippa över kompenserar icke den förintade Bornsjökilen.
 
Dessutom planeras för utvidgning av Lovisebergs industriområde i Botkyrka (bakom brandstationen). Det kan väl inte vara obekant för kommunens styrande att detta område också hör till Bornsjökilen?
 
Därtill är planerna snart i hamn för ett nytt villaområde och nya vägar i Skårdal (ligger mitt emot Hågelby på andra sidan sjön Aspen). Detta område ingår också i Bornsjökilen, vilket kommunens styrande torde vara väl medvetna om. Här vill man häva strandskyddet och bygga på bästa jordbruksmark med troliga fornlämningar. Bornsjökilen blir således även här starkt försvagad.
 
På Huddingesidan är också Bornsjökilen starkt hotad. Huddinge kommun planerar för ett stort industriområde i Loviseberg som gränsar till Tullinge i Botkyrka.
 
Läs Botkyrka kommuns yttrande till Huddinge i det här ärendet (KS/2010:450), där de bl.a. skriver:
 
Kommunstyrelsen i Botkyrka ser att den nu föreslagna utbredningen kommer att medföra påtagligt negativa effekter på värdefull natur, för friluftslivet och för de boende i området. Vi ser att tillgängligheten till bostadsnära natur försämras, invanda promenadstråk och gröna spridningskorridorer hotas.
 
Kommunstyrelsen i Botkyrka vill också ge uttryck för oro för buller. Vi befarar att buller från de planerade verksamheterna kommer att besvära både boende i närheten och bryta tystnaden i skogen. Tyst natur är en bristvara i stora städer.
 
Märkligt så besynnerligt att Botkyrka kommun nu plötsligt inser värdet av Bornsjökilen!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0