Arkeologi är akademisk forskning även i Hågelby ◊ 2011-07-22

 
                        Hågelbys anrika marker ruvar på hemligheter från forntid
 
Forskning och teknik går ständigt framåt. Tekniker utvecklas alltid. I en framtid kommer med säkerhet finare och mer precisa metoder att underlätta och rimligen revolutionera arkeologernas arbete och tolkningar.
 
Ur det perspektivet, hur viktigt är det inte att ta stor hänsyn till alla kända fyndplatser och bevara dem till framtiden!
 
Det är oförlåtligt att kommuner runt om i Sverige exploaterar bort all vår gamla kultur genom att bygga vägar, köpcentra, upplevelseparker, nöjesparker och allsköns byggnation som vi faktiskt inte behöver.
 
Med förskräckelse och förvåning ser vi kommuners härjningar, ansvariga myndigheters skydd är inte starkt och stadigt nog. (Skriver Maja Hagerman i en utmärkt och spännande ledare i DN, 16/7 2011. LÄNK)
 
Botkyrka kommun är en av de kommuner i Sverige som klart utmärker sig för en total oförståelse och likgiltighet inför ett unikt och uppskattat kultur-naturlandskap i kommunen.
 
Kultur och naturmarken i Hågelby – Skrefsta området i Botkyrka står inför en total förintelse. Här skall byggas en stor nöjespark med ett omfattande campingområde.
 
Kommunen Botkyrka utger sig för att vara en miljökommun, samtidigt som de med öppna ögon är beredda att offra den bevaransvärda kulturmarken.
 
Hur går det ihop? Långt ifrån trovärdigt!
 
Miljonprogrammens renovering står väl på tur. Där skapas arbetstillfällen. –Eller hur Katarina Berggren?
 
Katarina
Du är väl medveten om att Du låtit Din kommun sponsra den framtidsinriktade organisationen Tällberg Foundation, vars ändamål är att verka för att beslutsfattare förstår Sveriges konkreta framtidsutmaningar. Botkyrka kommun har till exempel kommit med sin speciella utmaning att miljonprogramområdena nu står inför absolut nödvändiga upprustningsbehov. Flera tusen jobb kan skapas.  
 
Katarina förstår Du att Nöjesparken i Hågelby borde ha extremt låg prioritet i förhållande till kommunens behov av upprustade bostäder. Det är dessutom osmakligt när Botkyrkabyggens överskott plöjs ner i Subtopia cirkus, när vart enda öre krävs till bostäderna.
 
Katarina  förstår du att Din och kommunens trovärdighet är skadad. 
  
Katarina har Du läst boken om "Den Stora Förnekelsen" (utgiven av Tällberg Foundation, Anders Wijkman och Johan Rockström)?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0