Vi granskar del av exploateringsavtalet för Hågelby Familjepark * 2012-06-09

 
                        Om Du tillber mig skall jag giva Dig allt detta
 
Kommunens löfte om att familjeparken inte skall kosta medborgarna ett enda öre, men vad blev det av det löftet?
 
Det blir inte en liten småskalig familjepark! Nej en riskkapitalist ser till att snurra upp villkoren i exploateringsavtalet så att det blir så förmånligt som möjligt och att ägandet snabbt kan föras över till kapitalisten. Det skall genereras maximerade vinster till Lindgren AB och riskkapitalet.
 
Granskningen av exploateringsavtalet är ingen uppbygglig uppgift. Avtalet är så gynnande för exploatören att det sticker i ögonen. Dessutom är avtalet så oprofessionellt konstruerat att det är nästan omöjligt att följa tankegången.
T.ex är bilagorna numrerade helt utan spårbarhet. Bilaga 1 med bilagor 1 och 2, samt bilaga 2 med bilagor 1 och 2 etc, etc.
 
Kostnaderna för kommunen vid genomförandet av avtalet blir höga, men har icke preciserats. Däremot har Bolagets (dvs FLAB) åtaganden eller kostnader satts med en högsta gräns!

Kommunens risk och kostnader enligt expl.avtalet:

1.4   Om exploatören hoppar av samarbetet eller går i konkurs saknar kommunen rätt till ersättning.
3.2   Innan fastighetsbildning vunnit laga kraft beredes Bolaget möjlighet att nyttja området.
3.7   Skatter och avgifter, som belöper under tiden före tillträdesdagen, betalas av kommunen.
4.5   Kommunen utför och bekostar parkeringen vid infart från Hågelbyleden. Parkeringen får nyttjas av Bolaget.
5.1a Kommunen svarar för ombyggnaden av trafikplats Hågelbyleden – Skrefsta gårdsväg, dvs kommunen tar hela kostnaden minus 3 milj. kronor som Bolaget får stå för.
5.1b Kommunen svarar för alla kostnader för Skrefsta gårdsväg, som blir allmän gata
5.1c Skrefsta gårds väg breddas och en cykelväg >3m bred skapas.
5.1b och c betalar kommunen hela kostnaden minus 1,5 milj. kronor som Bolaget tar.
5.1d Utbyggnad av Skrefsta gårdsväg mellan pkt B och C enl. karta
5.1e Kommunen skall anlägga en enskild väg till o från Skrefsta gård (Tumba 7:1). Från korsvägen norr om Kyrkkulla norrut mot Eriksberg och gamla skidbacken. Syftet är att möjliggöra trafik till och från familjeparkens camping och husvagnsuppställning.
Kommunen står för hela kostnaden (för 5.1 d och e) minus 1,5 milj. kronor som Bolaget står för.
 
I exploateringsavtalet är det mörkat hur stora de faktiska kostnaderna för dessa vägar blir. I en tjänsteskrivelse (2012-05-22, sid 5) redovisas dock att kommunens gatuåtgärder på allmän plats blir 17,23 milj. kronor. Dessa kostnaderna kommer i alla händelser att ligga på kommunen och skattebetalarna.
 
Kommunens kvarstående investeringskostnader (enligt samma tjänsteskrivelse) uppgår till 34 milj. kronor samt att en särskild förstärkning av projektorganisationen beräknas till 2,5 milj. kronor per år.
 
Men det skulle ju inte kosta ett enda öre för kommuninnevånarna! Detta är kommunens mest allvarliga klavertramp. Ni kommer att gå till historien som den mest blåögda och manipulerade samling förtroendevalda politiker.

Nu är det inte bara ekonomin som är kommunens stora kostnad utan även förlusten av högvärdig jordbruksmark, det historiskt riksintressanta herrgårdslandskapet, de arkeologiska lämningarna med spårbarhet 3000 år, den biologiska mångfalden i ett gammalt eklandskap, den biotopskyddade Elvestaån som omdanas till parkeringsplats samt den extremt viktiga Gröna Bornsjökilen, vars bevarande, i samarbete med Salems och Huddinge kommun, redan beslutats i fullmäktige.
 
Nej alla politiker och beslutsfattare i Fullmäktige, nu gäller det Botkyrkas bevaransvärda marker åt våra kommande generationer samt ekonomin! Rösta mot antagande av detaljplan och mot exploateringsavtalet nu den 14 juni.
 
/Gunilla Nuse och Carl-Henrik Ramsay


Kommentarer
Postat av: Chris Hilli

Insändaren i tidningen "Mitt i" var mycket bra. Jag tror inte att de flesta botkyrkabon förstår riktigt vad som egentligen är på gång med Hågelby och vad kan komma att innebära om några år. Jag tycker det är horribelt det som sker!

Fortsätt med att sprida er information!



mvh

/chris

2012-06-12 @ 21:39:03
URL: http://chrishilli.se/blogg
Postat av: Gunilla Nuse o C-H Ramsay

Tack för uppmuntran. Vi vet att det finns ett massivt motstånd mot nöjesbygget i vackert landskap.

2012-06-13 @ 15:25:26
URL: http://hagelby.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0