Ekoturism i Hågelby – Skrefsta; en mångfald av naturupplevelser * 2012-03-31

Turridning i Hågelby 
 
På naturens egna villkor skulle Du som turist eller besökare kunna njuta av det historiska landskapet beläget mellan sjöarna Aspen och Tullingesjön och granne med Bornsjön i Botkyrka kommun.
 
Turridning. På speciellt anlagda ridstigar rider Du ut i det vackra landskapet och de djupa skogarnas upplevelser vid Bornsjön. Du kan välja kortare eller längre ridturer. I en tur ingår lunch på Sturehovs Slott vid Mälaren. Turridningen leds av kunniga naturguider tillika hästmänniskor.
 
Häst o vagn. Lugna trygga hästar tar Dig runt i de vackra omgivningarna.
 
Handikappridning. Noga utvalda och lugna hästar med utbildade sjukgymnaster knutna till verksamheten finns även här.
 
Fågelskådning. Via anlagda spänger genom den spännande och artrika sumpskogen i Natura 2000 området Ekholmen tar vi oss ut till ett nybyggt fågeltorn vid Aspens strand. Vissa helger anordnas guidade turer med kunnig ornitolog. Området hyser ett stort antal fågelarter, några av dem är rödlistade. Sjön Aspen är en mycket viktig fågellokal för födosök, särskilt höst och vår.
 
Hyr en kanot + flytväst vid Hågelby Gård och paddla ut i stillheten på sjön Aspen. Har Du tur kan Du se bäver eller fiskgjuse som finns här.
 
Cyklar finns att hyra på Hågelby Gård. Milslånga nyanlagda cykelvägar leder ut i terrängen eller till torp och gårdar i kommunen. Cykelkartor med markerade sevärdheter finns i informationsdisken.
 
Fotvandra på cykel- eller ridleder. Du kan även ta Dig runt hela sjön Aspen i den omväxlande naturen på de välbyggda spängerna genom Lindhovs Gård, vidare genom Skårdals gamla sommarstugeområde och tillbaka till Hågelby.
 
Elljusspår i det vackra naturområdet i Hågelby, belysta och nyanlagda.
 
Hågelby Gård. Café, restaurang eller pic-nic på gräsmattorna i parken där även grillar står uppställda, det finns något för alla. Maten lagas med lokala råvaror och ekotänket är ett signum för restaurangen i Hågelby.
I parken finns olika lekredskap och aktiviteter för de minsta.
 
En 4-H gård ligger i Hågelby Gård. Sällsynta lantgårdsraser samsas här till glädje för alla barn. Några småhästar för "prova på" ridning väntar i det fina stallet.
 
Arkeologi. Området kring Hågelby – Skrefsta är mycket rikt på fornlämningar. Vandringar med informationstavlor finns.
 
Ekoturism på naturens egna villkor i Hågelby – Skrefsta med omnejd – en fullt möjlig vision!
 
En stor nöjespark däremot - en omöjlighet och en katastrof för alla de ekotjänster som Hågelby – Skrefsta bjuder oss på!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0