Hågelbys exploateringsavtal nu offentlig handling! * 2012-05-27

 Dimmornas land
            Kommunal affär i dimmornas land                             (Foto:  B-G Ramsay)
 
I exploateringsavtalet mellan Botkyrka kommun och Familjen Lindgren AB (FLAB) läser vi bl.a. att FLAB får nedsatt tomträttsavgäld de tre första åren vilket betyder att 2/3 av avgälden är gratis enligt det föreliggande avtalet.
 
I det rundhänta avtalet lämnar också kommunen en optionsrätt (förhandsrätt) till Tomträttshavaren (FLAB) enligt följande:
 
Option angående friköp
"Kommunen lämnar härmed Tomträttshavaren en optionsrätt att under nedan angivna förutsättningar påkalla förhandling om att friköpa tomträtten enligt ett särskilt avtal".
 
Köpeskilling
"Köpeskillingen vid ett friköp av tomträtten skall vara ett belopp om tolv miljoner trehundrafemtiotusen (12.350.000) kronor med uppräkning enligt konsumentprisindex (KPI) med 1 juli 2008 som basmånad till den tidpunkt då betalning erläggs……"
Läs mer på kommunens hemsida.
 
(Värdet för tomträtten med en detaljplan har av oberoende ekonom satts till 60 miljoner kronor.)

 Europeiska kommissionens beslut av den 8 februari 2012 beskriver ett nästan identiskt förfarande:
I en annan kommunal markaffär köpte det kommunala fastighetsbolaget i Vänersborgs kommun en fastighet för 17 milj. kronor och sålde den vidare samma dag genom option för 8 milj. kronor till en lokal näringsidkare vilken i sin tur hyrde ut fastigheten till ett driftsbolag. Optionen löstes in ca ett halvår senare, varpå näringsidkaren sålde del av fastigheten till driftsbolaget för 40 milj. kronor. EU kommissionen ansåg att Vänersborgs kommun hade utgett oförenligt statsstöd med 14,5 milj. kronor till näringsidkaren.

Intressant!


Kommentarer
Postat av: Petter

Det är tyvärr nog med det att John John kommer att fynda Hågelby. Det som kommer efter är än värre. Vad tror ni en sådan här anläggning skapar med dess möjligheter till pengatvätt, arbetskraftsimportshandel, miljöförstöring osv osv kommer att påverka Botkyrka och dess medborgare?

2012-05-29 @ 20:34:07
Postat av: Gunilla Nuse o C-H Ramsay

Tack Petter för Din kommentar. Vi är sorgligt medvetna om katastrofen som drabbar Botkyrka och dess innevånare.

Det nya exploateringsavtalet speglar en flagrant gynnande av JJ.L, dvs en enskild företagare utan upphandlingsförfarande.

Din syn på pengatvätt,arbetskraftimport m.m. är nog en korrekt bedömning.

2012-05-30 @ 09:55:44
URL: http://hagelby.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0