Stockholm +40 miljökonferens * 2012-05-01

Stockholm +40 miljökonferens 
                        Katarina Berggren,   Timothy Wambua   och   Sten Nordin  (M)
 
Genom regeringens beslut vid +40 konferensen inleds den nya eran för Sveriges miljömål. Vid ministerdialogen med biståndsminister Gunilla Carlsson, Kinas premiärminister Wen Jiabao, riksdagens talman Per Westerberg, statsminister Fredrik Reinfeldt och miljöminister Lena Ek fattades beslut om de frågor som har allra högsta prioritet. Miljön är den viktigaste frågan för mänsklighetens överlevnad. Det gäller att inte bara formulera visioner för en hållbar framtid utan att även reellt minska varje människas fotavtryck i den gemensamma miljön.
 
Ett särskilt etappmål har satts för att senast 2018 integrera värdet av ekosystemtjänster i alla ekonomiska och politiska avvägningar.
 
För att sätta fokus på t.ex. en giftfri miljö och en hållbar markanvändning formulerades ett antal etappmål

  • Begränsa utsläpp av luftföroreningar
  • Kraftigt begränsa särskilt farliga ämnen och farliga ämnen i varor
  • Begränsa ämnen med hormonaktivitet (t.ex. könshormonpåverkan av plaster)
  • Värna om den biologiska mångfaldens värden
  • Skydda alla de ekosystemtjänster som ännu ej prissatts och som vid bortfall kan ruinera ett samhälle (ex. friskt vatten)
  • Bevara hotade arter och naturtyper
  • Öka den biologiska kunskapen om den naturliga genetiska mångfalden

Katarina Berggren, som inbjudits för att hälsa välkommen till luncherna, erbjöds en plats i en sidopanel med representanter från städer runt om i världen. Katarina tycker att detta är fantastiskt spännande och tryckte på hur viktigt det är att måla kommunhuset i grön färg, vilket kan spegla den gröna visionen i kommunen.
 
Vidare tog Berggren upp exemplet med Tullinge vattenverk, vars grundvatten nu är helt förorenat med PFOS från flygflottiljen. Så lätt har kommunen förlorat en ekotjänst.
 
Luftföroreningarna från trafiken på E4 medför mycket höga och oacceptabla värden, speciellt i Alby-Hallunda. Den planerade familjeparken med ca 1.000.000 besökare per år, de flesta bilburna, kommer att än mer förvärra såväl partikelhalten som den marknära ozonen i kommundelen.
 
Den alltmer tilltagande kritiken mot Hågelby nöjespark blev en obehaglig vagel i Katarinas vänsteröga när den biologiska mångfalden, hotade arter och värdet av ekotjänsterna diskuterades.
  

I dag den första maj demonstrerar vi för miljön, för kunskap och insikter samt mot en nöjespark i Hågelby!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0