Minnesanteckningar från Botkyrkas nöjesparksfiasko i Hågelby * 2014-08-28

 

 

Dags att inför stundande val påminna om miljonrullningen i Botkyrka. Lån och skulder från de kraschade planerna blir ringar på vattnet för lång tid framöver för välfärden.
Katarina Berggen (s) förklarade helt frankt i ett pressmeddelande i mars 2014 att de får ”ta med sig lärdomar och erfarenheter i framtida projekt och samarbeten.”
Så cyniskt! Dyrköpta lärdomar minsann. Vill verkligen medborgarna vara med och betala politikers och tjänstemäns (avlönade med skattemedel) kostsamma misstag?

 

Några kommunala fadäser, som kommer på skattsedeln eller bidrar till sämre välfärd:

 

Trots påpekande från Länsstyrelsen i det olämpliga att kommunen detaljplanerade nöjesparken på BRS arrendemark, så envisades kommunen att göra just det. Planen underkändes.

 

År 2012 i maj presenteras en ny reviderad detaljplan nu med sk förenklat planförfarande.

 

Det förenklade planförfarandet godkändes ej av Länsstyrelsen och beslutet upphävdes i mars 2013 och planen måste ännu en gång göras om.

 

Våren 2013, detaljplanen ställdes ut igen, denna gång med sk fullständigt planförfarande. Utställningen var dock undermålig, anmäldes till JO och förlängdes 2 månader.

 

Regeringen gav 6/9 2013 besked att upphävandet av strandskyddet ej gick igenom. Detaljplanen måste ännu en gång omarbetas och ställas ut.

 

Kommundirektören, Åsa Ratcovitch, fick sparken med omedelbar verkan som det påstås p.g.a. samarbetssvårigheter. I själva verket var det politikernas brådska med exploateringsavtalet som förorsakade ett formellt fel i en upphandling av advokattjänster. Ratkovitch fick 1,2 miljoner kr (inklusive munkavle). För kommunen var det fördelaktigare att betala avgångsvederlag än att bli polisanmäld.

 

Dec. 2013 presenteras den problemtyngda detaljplanen för 4:e gången!

 

Exploateringsavtalet måste omförhandlas med exploatören J.J. Lindgren AB, nu med högre markpris. Kohandel inleds mellan parternas advokater. Diverse ”hemsnickrade” lösningar föreslås för att blidka EU-komissionen angående statsstödsfrågan.
I mars 2014 avbryts kohandeln, förhandlingarna strandar och J. J Lindgren drar sig ur projektet.

 

De politiska partierna S, V, Mp, M, Fp, Kd, var alla med i vansinnesracet om nöjesparken. Så småningom men alldeles för sent satte Mp ned foten och kritiserade det låga markpriset. Några invändningar mot den tänkta miljöförstörelsen i Hågelby hördes inte från partiet, som säger sig värna miljön.
Botkyrkapartiet har med sakliga skäl varit emot etableringen av en nöjespark i Hågelby redan från allra första stund.

 

Höga kostnader för utredningar, advokater, konsulter, tjänstemannatimmar etc. har plöjts ned i det 7 år långa nöjesparksprojektet

 

Varje krona som missbrukas är en stöld från skattebetalarna.

Välj rätt för Hågelby-Skrefstas kulturmarker den 14 september.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0