En fullkomlig miljökatastrof vid Botkyrkabacken * 2014-06-10

     Kulturarvet, "Kumla Gårdsväg"                Foto:  C-H Ramsay den 2014-06-09

 

Det är helt oacceptabelt att Botkyrka kommun medger en miljöskövling invid Botkyrkabacken genom att tillåta Skanska att anlägga en gigantisk väg och uppställningsyta med en bergkross. Skanska har kommunens samtycke att ta hand om sprängmaterial från berggaraget i Norsborg samt senare från ”Genomfart Stockholm”.

 

Den pågående byggnationen av transportvägen går rakt över den historiska gångvägen ”Kumla gårdsväg”, viken nu täcks med lass efter lass med sten- och bergkross till en 20 meter bred och 1-2 meter hög bergkrossväg. Detta för att i första hand uppföra en bergkrosstation på platsen, krossortering, lagring o senare använda materialet till en ny väg till Hågelby och en yta för ett nytt industriområde.

 

Detta illdåd görs mitt i naturens barnkammare i en rik miljö av biologisk mångfald, i en varierad skogsbiotop och våtmark i vilken en liten levande skogssjö ingår.

 

”Miljökommunen Botkyrka” brister i ansvar för miljön genom att starta ett bygge på våren just som djurlivet är som känsligast och behöver allt skydd i en krisande natur. En miljö-konsekvensbeskrivning (MKB) saknas, men kommunen hänvisar till en gammal skrift där faktiskt området omnämns som värdefullt. Ingen artutredning är genomförd i området.

 

Trots buller och stendamm hörs en orkester av fågelsång från den kvarvarande lövskogen. Dessvärre står även denna skog på tur att fällas i nästa skede av projektet.

 

Det är motbjudande att se hur kommunen vrider och vänder på alla möjligheter att smyga in den planerade norra vägen in mot Hågelby. Argument som att på så vis skapa bättre luft i Alby, tillskapa nya arbetsplatser i Eriksberg och att få en ny Hågelbyled fram till avtagsvägen mot Elvesta står inte i rimlig proportion till miljöförstörelsen!

 

Skogens öga vid våtmarken intill Kumla gårdsväg hotas.    
                                                                 Foto:  C-H Ramsay den 2014-06-09

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag blir tårögd !!

2014-06-13 @ 17:43:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0