Hur skall marken i Hågelby värderas * 2014-03-10

            SRV köper mark för 434 kronor per kvadratmeter                   Foto: SRV

 

Botkyrka kommun och JohnJohn Lindgren (FLAB) är nu djupt engagerade i att skriva det nya exploateringsavtalet om Hågelby nöjespark. Det är inte så lätt att komma överens. FLAB vill ha ett så billigt arrende resp. köp som möjligt. Kommunen har fått på pälsen för att sälja för billigt. Det låga priset är överklagat och f.n. uppe i EU för bedömning. Det exploateringsavtal, som upprättades fram t.o.m. den senaste utställningen av detaljplanen, beskrev att parterna var överens om ett pris på 74,8 kronor per kvadratmeter. Det finns ingen som anser att det är ett rimligt pris för Hågelby kulturmark, mer än då kommunen och FLAB förstås.

 

Hur ska då marken värderas? Jo, det är naturligtvis lämpligt jämföra med liknande försäljningar i Botkyrka. T.ex. är markpriset vid E4 1000 – 1500 kr/m2.

 

I dagarna har kommunen givit tillåtelse för renhållningsbolaget SRV att låna pengar för köp av den mark SRV tidigare arrenderat av Huddinge kommun för sin verksamhet vid Sofielund. Botkyrka kommun går in med en borgensförbindelse att garantera långivaren full ersättning om SRV får betalningssvårigheter (”som för eget lån”). SRV är redan tidigare tyngd av stora skulder, tillsammans 121 miljoner kronor.

(Dnr KS 2014:49)

 

Det gäller ett köp av mark för 69 miljoner kronor för en total yta av 159 000 m2, klassad som industrimark i Huddinge.
Markpriset blir exakt 434 kronor/m2 för en mycket nedskräpad soptipp i glesbyggd. SRV säger själva i borgensbegäran att: ”- - ett köp av marken kan också ge ett mervärde vid en ev. framtida försäljning”. Det faktiska värdet är således högre än 434:-/m2.
Att jämföra med Hågelby – Skefstas otroligt låga pris 75:-/m2 med höga kulturvärden.

 

SRV som har ”haft lite likviditetsproblem de senaste åren” begär också amorteringsfrihet de första 5 åren.

 

Den blinda majoriteten i Botkyrka ser inte:
1. Att JohnJohn Lindgren köper kulturarvet Hågelby alldeles för billigt!
2. Att det inte är utan risk att gå i borgen med medborgarna pengar. Kommunen är i sig redan överbelånad. Här spelar man åter med skattepengar!
3. Värdet av Hågelby´s marker oexploaterade!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0