Grunden för nya jobb skadar miljön

       Nu elimineras det rika fågellivet med bon, ägg och ungar i våtmarken

 

 

Lokaltidningen Södra Sidan har i en artikel den 9/5 pekat på hur området bakom Maxi i Botkyrka nu exploateras för en väg och tillskapad mark för industribyggnation.
Vi har i vår tidigare blogg visat att en exploatering här är olämplig.
Vi har även kommenterat artikeln i tidningen, vilken visas i denna blogg.
Vidare har Södra Sidan intervjuat Naturskyddsföreningens ordförande, vilken kommer att publiceras nu på lördag den 24 maj.

 


Kommentaren i Södra Sidan:

 

Förslaget med Eriksberg innebär att den miljömässigt rika lövskogen i våtmarksområdet vid foten av Botkyrkabacken skall avverkas och våtmarken kommer att täckas med 100.000 ton bergkross för att på sikt belastas med flera miljoner ton berg. Området utgör 62 tusen kvadratmeter för att senare utökas till 370 tusen kvm.

 

Syftet med de storslagna planerna är att öppna upp ”porten till Botkyrka och Stockholm” med en stor trafikplats invid Botkyrka kyrka med en väg och industriområde mitt i Bornsjökilen.

 

Konsekvensen av att dumpa bergmassor för att nyskapa industrimark och väg blir att utradera ett naturområde bestående av skyddsvärd våtmark med lövskog, som effektivt skärmar av buller och miljöfarliga partiklar från E4 och som utgör ett livsrum och yngelkammare för ett stort antal fåglar och andra viktiga organismer för den biologiska mångfaldens gynnande. Vidare filtrerar och adsorberar det djupa torvlagret de läckande miljögifterna från Botkyrkabacken.

 

Botkyrka kommun anser sig vara en miljökommun, men här visas återigen det rätta ansiktet, dvs avsaknad av miljöhänsyn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0