Jordbruksmarkens värde i Botkyrka * 2015-02-16

 

 

Läst i Södra Sidan nr 7 ”Botkyrkas åkrar måste finnas kvar”.

 

Ja, -När skall Botkyrkas folkvalda begripa och inse att kommunen sitter på ovärderliga naturrikedomar; högt klassad odlingsmark, samhällsnära, flera belägna i öppna kultur- och herrgårdslandskap mitt i Bornsjökilen och dessutom med en spännande arkeologisk historik långt bak i tiden.

 

Det var inlandsisen som malde ner sten och berg till den finfördelade mineralbas som idag är grunden till våra goda jordar. 1000-årig brukning har sedan tillskapat den livsnödvändiga mulljorden vi idag lever av.
Kommer de folkvalda i Botkyrka att någonsin förstå att ”nytillverkning” av åkermark sedan mycket länge har upphört?

 

Vi behöver mat i generationer framåt, närproducerad och giftfri. Klimatförändringar med torka eller översvämningar, stormar, erosion, krig och en allt ökande befolkning är ett uppenbart hot mot vår försörjning. Det måste väl alla vara medvetna om idag. Våra barn och framtida släktled förväntar sig också mat på borden!

 

Hur många politiker i Botkyrka har egentligen uppmärksammat att FN anser att åkermark är så viktig att de utlyst detta år till ”Internationella året för jordarna”.

 

Det vilar således ett tungt ansvar på alla styrande i världen, så även i lilla Botkyrka. Tag det ansvaret! Sluta att planera bort all jordbruksmark i Botkyrka! Snart är det för sent!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0