Plastödlor invaderar Hågelby-Skrefsta * 2015-02-18

 

 

Vi läser i Mitt i, vecka 8:
”Ett Jurassic Park” kan komma att etableras i Hågelbys Herrgårdslandskap.

 

Men behövs det verkligen en portal bestående av 40 meter höga jättedinosaurier för att komma ut i naturen i Hågelby-Skrefsta?
Vad är det för fel i att vandra i det öppna jordbrukslandskapet, fylla sinnena med doft av raps, gå in i skogen mot sjön Aspen och vandra i Ekholmens Natura 2000 eklandskap?
Vad är det för allvarligt fel på politikerna i Botkyrka?

 

Se värdet av ett oexploaterat naturlandskap vid Hågelby – Skrefsta!


Kommentarer
Postat av: Maria Rydbrink Raud

Hej Hågelby-bloggen!
Jag förstår att ni nappar på Jurassic Park-rubriken, det var ju självklart journalistens tanke.
EKOtopia vill levandegöra berättelsen om vår planet, och då är dinosaurierna en viktig och spännande del av den berättelsen.
I en mer nyanserad notis i "Södra Sidan" framgår detta tydligt;
"Konceptet kallas Ekotopia och beskrivs som en interaktiv, naturvetenskaplig upplevelsepark med fokus på klimat och ekologiskt hållbarhet.
-Dinosaurierna blir en del av utställningen, men det är berättelsen om vår planet som står i centrum.""

Det finns inga 40 meter höga dinosaurier, möjligtvis 40 meter långa från huvud till svanstipp.
...men deras berättelse är intressant så till vida att man talar om 5 stora utdöenden, och nu ett sjätte. Det 5:e ägde rum för ca 65 miljoner år sedan, då dinosaurierna försvann pga naturkatastrofer. Det 6:e befinner vi oss i nu:
"Många forskare menar att vi nu befinner oss i det sjätte stora massutdöendet. Däggdjur, groddjur, fåglar och reptiler försvinner minst lika fort som under tidigare massutdöenden. Den här gången är orsaken känd – människan." /Forskning & Framsteg

Portalen som ni nämner är snarare en aktivitets-portal, ett sätt att göra naturen tillgänglig och begriplig på ett pedagogiskt sätt.
Det är detta vi i projektgruppen jobbar med att ta fram, och projektgruppen består bl a av kompetenser inom biologi, zoologi, botanik, herpetologi, arkeologi, historia och framför allt inom pedagogik.
Pedagogiken är konceptets hjärta.

Vi vill också att alla verksamheter som nu finns i Hågelby ska vara kvar, och förhoppningsvis förstärkas av att vi tillsammans kan hitta olika samarbetsprojekt. Vad som bl a valdes bort i artikeln ni hänvisar till var citatet:
"-Det är ju det natursköna läget som gör Hågelby så attraktivt, och det vill vi bevara."

Jag träffar er gärna och berättar mer om vårt projekt, och de idéer som ligger till grund för det. Projektgruppen bakom EKOtoia har dock inte beslutat huruvida vi ska delta i markanvisningstävlingen eller ej, men gör vi det så kan vi gärna fortsätta våra diskussioner då.
Med vänlig hälsning/Maria Rydbrink Raud,
konceptutvecklare EKOtopia

Svar: Tack för Din kommentar. Markanvisningen avser endast jordbruksmarken mellan Hågelby och Skrefsta. Vi värnar om åkermarken enligt miljöbalken 3-e kapitel som säger att jordbruksmark skall användas till det som den är mest lämpad för.För övrigt ser vi Ditt koncept som värdefullt.
/Gunilla och C-H R
hagelby.blogg.se

2015-03-04 @ 08:55:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0